середа, 24 квітня 2024 16:48

Amnesty International побачила, що росіяни обстрілюють житлові райони

Amnesty International побачила, що росіяни обстрілюють житлові райони
У звіті Amnesty International йдеться про злочини російських окупантів. Фото: Pexels

Організація Amnesty International у своїй щорічній доповіді заявила про порушення правил ведення війни в Україні та на Близькому Сході.

Генеральна секретарка АІ Агнес Калламар наголосила на "безпрецедентному" рівні порушення міжнародного порядку 2023 року. Вона розкритикувала США, Росію і Китай, передає АР.

"Ми маємо тут три дуже великі країни, багато в чому наддержави, які засідають у Раді Безпеки, які виснажили її потенціал і виснажили міжнародне право, позбавивши його здатності захищати людей", - йдеться у повідомленні.

В організації підтвердили, що російські окупанти завдавали "невибіркових ударів по густонаселених житлових районах, що призводило до смертей і травм серед цивільного населення та руйнування інфраструктури".

"У деяких випадках офіційні російські коментарі стосовно ударів вказували на те, що вони, скоріш за все, завдавалися свідомо", - йдеться у звіті.

Також в АІ визнали, що росіяни обстрілювали енергетичну інфраструктуру та об'єкти, що забезпечують експорт зерна.

В організації наголосили на тортурах та інших видах жорстокого поводження з українськими військовополоненими з боку РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Повітряних силах пояснили, чому почастішали російські обстріли

"Росія постійно відмовляла гуманітарним організаціям у доступі до українських військовополонених на окупованих нею територіях України", - йдеться у звіті.

В Україні міжнародні моніторингові групи мали доступ до місць перебування російських військовополонених і могли проводити з ними конфіденційні співбесіди.

У звіті вказали на посилення наступу на права й свободи на окупованих Росією територіях, зокрема в Криму. Росіяни змушують людей отримувати російські паспорти, щоб мати доступ до різних послуг. Освіта там можлива тільки російською мовою.

В Amnesty International заявляють про "неспроможність США засудити порушення прав людини" у Газі і використання права вето для блокування резолюції в Раді Безпеки ООН про припинення вогню в Газі. Повідомляють, що Китай дає озброєння військовим силам у М'янмі і пригнічує уйгурську меншину.

Вказують про жорстоке придушення протестів жінок в Ірані, декрети Талібану, "спрямовані на те, щоб прибрати жінок із суспільного життя" в Афганістані, законодавчі обмеження на аборти у США та Польщі.

Amnesty International наголосила на загрозі, яку може становити розвиток нових технологій, якщо їх не контролювати. Розвиток штучного інтелекту може бути використаний для розпалювання конфліктів, зазіхань на права і свободи.

Amnesty International раніше наражалася на критику.

4 серпня 2022 року організація заявила, українські військові ніби-то "наражають на небезпеку цивільне населення" і "розміщують озброєння в школах і лікарнях".

Така поведінка організації – це не про пошук і донесення світові правди. Це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Звітом Amnesty International намагалася амністувати державу-терористку і перекласти відповідальність з агресора на жертву, заявив президент України Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Amnesty International побачила, що росіяни обстрілюють житлові райони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі