пʼятниця, 03 травня 2024 07:06

Як ювелірна майстриня збирає дрони, котрими ЗСУ нищать окупантів: фото та відео
7

Ювелірна майстриня з Чернівців Віолетта Олійник після початку повномасштабної війни почала виготовляти FPV-дрони для ЗСУ. Збирає їх у власній майстерні.

За пів року зробила біля 70 апаратів. Аби навчитися їх складати – Віолетта пройшла відповідні курси.

Як проходить процес збірки дронів, звідки майстриня бере кошти на деталі та скільки часу займає складання одного безпілотника, дізнавалася кореспондентка Gazeta.ua.

ДРОНИ ДЛЯ РІДНИХ

У майстерні Віолетти Олійник на полиці у білій рамці закладено кольє з перлин. Його дівчина зробила сама. До війни вона виготовляла ювелірні прикраси. А тепер робить FPV-дрони. Відправляє їх у підрозділи, де воюють її батько та два брати.

Віолетта бере з полиці кольє і розповідає його історію.

- Зробила його на Різдво для виставки у Чернівцях – це срібло і перлинки. Виставила на аукціон, щоб зібрати гроші на деталі для своїх перших FPV-дронів, а також на глушилку від ворожих безпілотників. Усе - для підрозділу свого брата, - розповідає Олійник. - Я зібрала 200 тисяч гривень і зробила розіграш. Але той, хто виграв - відмовився від нього. Потім я зробила ще один розіграш, але від кольє знову відмовилися. Після цього відправила його ще раз на виставку, а зараз воно вже тут. Раніше я робила ювелірні вироби за своїми ескізами і люди купували їх в інтернеті. Переважно виготовляла персні. Та відколи почала робити дрони, на це вже не дуже є часу.

Дрони Віолетта Олійник паяє у власній майстерні
Фото: Людмила ПАВЧАК
Собівартість найменшого дрона - від 16,5 тис. грн
Собівартість найменшого дрона - від 16,5 тис. грн
За пів року Віолетта Олійник склала біля 70 дронів
Майстриня зізнається, що складання дронів доволі нудна, але дуже потрібна робота

Дівчина приходить у майстерню щодня і працює до 23.00.

- Відколи почалося повномасштабне вторгнення - займаюся волонтерством і збиранням дронів для підрозділів моїх рідних. У мене від них багато задач. Хоча зараз запитів трохи менше, на початку було значно більше потреб, - згадує Віолетта.

ВИПРОБОВУВАННЯ У КВАРТИРІ

У своїй майстерні Віолетта виділила окреме місце для збирання дронів. На полицях — деталі та вже зібрані безпілотники.

- Почалося з того, що мій батько попросив дізнатися, де можна придбати дрон для свого підрозділу. Я почала шукати, але були великі черги, - розповідає Віолетта. - І я вирішила зібрати його сама. Тоді в інтернеті саме анонсували безкоштовний курс зі складання дронів для цивільних. Я записалася на нього, потім пройшла ще один. Це не є щось дуже складне. Маю інструкція і за нею працюю. Це, як складати конструктор лего. Бувало що за день збирала три дрони. Паяю один за дві години, але ще є підготовчі роботи. Потрібно спочатку зібрати раму, прикрутити мотор, запаяти відео- та радіопередавач. І насамкінець - прошити його та перевірити. Я підключаю дрон пульта і запускаю його. Роблю це у себе в квартирі, піднімаю дрон у повітря і повертаю у різні боки.

Автор: Людмила ПАВЧАК
  Дрони майстриня найперше збирає для підрозділів, де служать її брати і батько
Дрони майстриня найперше збирає для підрозділів, де служать її брати і батько

Віолетта не погоджується з думкою, що у звичайних побутових умовах дрон зробити неможливою. Навіть запевняє, що це під силу і старшокласникам, і викладачам.

- От мені цікаво, ті хто вважає, що дрони неможливо зібрати – це люди, які мають на них бізнес, чи ті, хто не хочуть донатити і подібним займатися? - обурюється Віолетта, беручи до рук паяльника.

Мені здається, ювелірка більш травматична справа, ніж робота з дронами

Вправно припаює деталі до апарату.

- Мені здається, ювелірка більш травматична справа, ніж робота з дронами, - сміється дівчина. - Звісно, спочатку мені було страшно, бо боялася все зіпсувати. Люди ж на них донатили.

Автор: Людмила ПАВЧАК
  За пів року Віолетта Олійник склала біля 70 дронів
За пів року Віолетта Олійник склала біля 70 дронів

Дрони у Чернівцях роблять багато людей, додає майстриня.

- Коли я зробила перший дрон, то показала його хлопцям, які теж цим займаються. Вони перевірили прошивку, запустили у коридорі й лише після цього я відправила його батькові на фронт. Там пілот БПЛА політав на ньому і сказав, що можу робити дрони далі.

ДОНАТИ ВІД ЦИВІЛЬНИХ І ВІЙСЬКОВИХ

Віолетта передає дрони у першу чергу для підрозділів своїх рідних, а також - знайомим військовим.

- Знаю, що підрозділу мого батька стабільно потрібні дрони, бо вони перебувають у гарячих точках. Часто мені самі військові пишуть, щоб зробила. Іноді хлопці скидають відео, як мій дрон успішно спрацював.

Дівчина спочатку робила одноразові апарати, потім навчилася робити багаторазові, які могли нести до 1,5 кілограма ваги. А нещодавно почала паяти більші безпілотники, які можуть нести до 4 кілограмів ваги.

Не дуже весело безкоштовно паяти одне й те саме щодня

Автор: Людмила ПАВЧАК
  Майстриня зізнається, що складання дронів доволі нудна, але дуже потрібна робота
Майстриня зізнається, що складання дронів доволі нудна, але дуже потрібна робота

Зізнається, що втомилася від цієї роботи, бо направду вона нудна. Але справу залишати не планує.

- Не дуже весело безкоштовно паяти одне й те саме щодня. Але хтось має це робити, - говорить Віолетта. - Собівартість найменшого FPV-дрона-камікадзе - від 16,5 тисяч гривень. Зараз починаю робити дрон-бомбер — багаторазовий. Іван Овчарик, який розробив курс "Дрон у кожну хату", надав інструкцію з його виготовлення і за нею складаю. Це все обходиться досить дорого. Кошти мені донатять люди: і цивільні, і військові. Часто - іноземці.

РОБОТИ ВИСТАЧАЄ

Віолетта продовжує робити дрон і паралельно вмикає на телефоні інтерв'ю з військовим.

- Люблю слухати. Нещодавно про Третю Штурмову бригаду було, - каже Віолета, припаюючи чергову деталь. - Збирати дрони, це не є суперскладне заняття. Але треба задуматися, чи ти готовий стільки часу віддати на це. Я приходжу сюди приблизно об 11:00, бо вранці на пошті забираю посилки із запчастинами, а потім сиджу до 23.00. Уже навесні почала довше працювати, бо взимку у цьому приміщенні було холодно.

Деякі дрони розмальовую, називаю їх і підписую

Дівчина розказує про своїх рідних на фронті. Батько багато часу проводить в гарячих точках, його підрозділ лише півтора тижні був на ротації за два роки війни. Один із братів пілот БПЛА. Другий - теж вміє це робити, але більше схильний до "класичної" війни.

- Мої брати кажуть, що це війна дронів і вони дуже необхідні, - продовжує Віолетта. - Як тільки наших військових почнуть забезпечувати у достатній кількості дронами, я припиню це робити. Це не є мрія мого життя, але я зацікавлюю себе. Навчилася літати на них. Деякі дрони розмальовую, називаю їх і підписую.

Автор: Людмила ПАВЧАК
  Віолетта показує кольє, яке двічі виставляла на аукціон. Однак обидва рази переможці платили кошти і відмовлялися забирати прикрасу
Віолетта показує кольє, яке двічі виставляла на аукціон. Однак обидва рази переможці платили кошти і відмовлялися забирати прикрасу

Віолетта дістає один зі зроблених апаратів.

- От дівчина задонатила мені на один FPV-камікадзе. Вона так захотіла відсвяткувати свій день народження. Її акаунт у соцмережах називається grivv і я так назвала цей дрон, - пояснює Віолетта. - Багато людей донатять на один або кілька дронів і тоді я їм пропоную дрон назвати. Підписую цим іменем апарат зверху і запрограмовую його теж на це ім'я.

Мені нещодавно задонатили дві тисячі євро – це досить значна сума. За ці гроші вже зробили чотири дрони. Найближчим часом маю зібрати ще десять, мені на це кошти зібрали волонтери і я вже для них замовила деталі. Роботи вистачає.

На виробництво дронів:

5375 4112 1212 5848, "Монобанк"

Посилання на банку тут:

https://send.monobank.ua/jar/79GPm1pvuW?fbclid=IwAR0N_8GMF6di9kn3xsQvdvfvA4Q6EcSCbibo-05xCs2X-0DRLkPIRFjeJ4E

Віолетта Олійник

PayPæl: [email protected]

Зараз ви читаєте новину «Як ювелірна майстриня збирає дрони, котрими ЗСУ нищать окупантів: фото та відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі