четвер, 12 вересня 2019 08:22

Німці врятували пасажирів торпедованого корабля

Німці врятували пасажирів торпедованого корабля
Перевезення полонених з Лаконії. Фото: Leopold Schuhmacher

У Південній Атлантиці німецькі підводні човни торпедували англійський транспортний корабель "Лаконія" 12 вересня 1942 року.

"Лаконія" прямувала з Південної Африки до Британії. На борту перебувало 463 члена екіпажу, близько 80 цивільних пасажирів, в тому числі жінок і дітей, 268 британських військовослужбовців, 1 800 військовополонених італійців і 103 поляки-конвоїри.

Капітан підводного човна U-156 Вернер Гартенштейн дав наказ атакувати їх. О 20:07 сильний вибух струсонув корпус, корабель втратив хід. Торпеди потрапили в трюм, де знаходилися військовополонені. Почалася паніка. Італійці виламували залізні решітки та намагалися вирватися, щоб врятуватися від води. На палубі теж був переполох: шлюпок на всіх не вистачало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні Тихого океану знайшли авіаносець часів Другої світової

Коли Гартенштейн почув крики потопаючих людей, він зрозумів, що на "Лаконії" перебували італійці - союзники німців. До місця торпедної атаки почали підтягуватися інші німецькі та італійські підводні судна. Серед врятованих були не тільки італійці, але і безліч англійців і поляків.

U-156 прийняв на борт понад 400 осіб. Частину з них висадили на 22 рятувальні шлюпки і плоти.

Команда дайверів під керівництвом одного із засновників Microsoft Пола Аллена виявила на дні Тихого океану американський авіаносець часів Другої світової війни USS Wasp. Корабель виявили на глибині 4,2 тис. м.

Зараз ви читаєте новину «Німці врятували пасажирів торпедованого корабля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі