четвер, 30 вересня 2021 20:23

Нова хвиля коронавірусу невідворотна і потужніша за попередні

Нова хвиля коронавірусу невідворотна і потужніша за попередні
Павло Ковтонюк: "Применшення пандемії в нас процвітає як явище. Багато людей упевнені – якщо не бачать пандемії, то її немає". Фото: Сергій Старостенко

Нова хвиля епідемії коронавірусу неминуча. Україна до нової хвилі не готова – вакциновано лише 10% населення. В суспільстві процвітає применшення пандемії та різні маніпуляції, що стоять на заваді вакцинуванню.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів експерт в галузі медицини Павло Ковтонюк.

"Є досвід інших країн, – каже він. – Він свідчить, що коронавірусна хвиля нікого не омине. Проходить більш стрімко і важче через штам Delta, який зараз домінує. Його здатність до поширення у двічі-тричі вища за попередні. Це виглядає як повільне зростання, а потім – різкий вибух".

Де населення мало вакциноване – багато людей потрапляють до лікарень або помирають. Де щеплених більшість – там захворювань небагато, госпіталізують значно менше, ніж раніше, а помирають одиниці, зазначає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До нового року Україна вийде з пандемії - експерт

До нової хвилі епідемії Україна готова хіба що морально, вважає Ковтонюк.

"З точки зору вакцинації – ми не готові. Не зможемо вплинути на перебіг цієї хвилі, бо нещепленого населення набагато більше. Двома дозами захищено близько 10 відсотків населення. Але навіть у країнах, де вакциновані 60 процентів, все одно висока захворюваність. Сподіватися нема на що", – каже він.

У стратегії вакцинації варто враховувати дві речі. Перше – уряду слід орієнтуватися на наступну хвилю, друге – на індивідуальному рівні кожен повинен захистити себе перед нею сам, наголошує експерт.

"Применшення пандемії в нас процвітає як явище. Багато людей упевнені – якщо не бачать пандемії, то її немає. Торік дехто намагався робити наукоподібні обґрунтування, маніпулювати. Підраховували загиблих в аваріях, захворювання на грип. Порівнювали з ковідом. Потрібен був рік, щоб зрозуміти – коронавірус набагато страшніший за ДТП і грип", – підсумовує він.

Повне інтерв'ю з Павлом Ковтонюком читайте у журналі "Країна"

Загалом в Україні проводять у середньому 107 тис. вакцинацій за добу. У будні вакциною Pfizer роблять у середньому 60-80 тис. щеплень, вакциною AstraZeneca – приблизно 25 тис. щеплень.

Зараз спостерігається нарощування темпів вакцинації. У МОЗ це пояснюють переходом України в жовту зону карантину. Відтоді кількість введення перших доз Covid-вакцин зросла майже на 25%.

Зараз ви читаєте новину «Нова хвиля коронавірусу невідворотна і потужніша за попередні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі