понеділок, 18 березня 2024 19:53

Назвали 10 найгірших продуктів, які не варто їсти перед сном

Назвали 10 найгірших продуктів, які не варто їсти перед сном
Назвали 10 найшкідливіших продуктів та напоїв, які не варто вживати перед сном Фото: pinterest

Їжа, яку ми їмо перед сном, може мати несподіваний вплив на якість нашого відпочинку.

Закуски перед сном, які порушують рівень цукру в крові, активізують нашу нервову систему або погіршують наше травлення, є типовими винуватцями безсонних ночей. Навіть деякі продукти, які є досить здоровими, все одно можуть вважатися найгіршими продуктами для сну, пише eatthis.

Якщо ви прагнете покращити свій сон, тримайтеся подалі від цих 10 продуктів і напоїв перед сном.

Картопля фрі

Оскільки смажена їжа містить багато жиру, вона погано впливає на травний тракт. Такі страви, як картопля фрі незадовго до сну, можуть спричинити розлад травлення, через що ви відчуватимете дискомфорт під час спроби заснути.

Гостра їжа посилює кислотний рефлюкс, стан, який може викликати біль у грудях, кислу відрижку або біль у животі, коли ви лежите.

Червоний перець чилі

Немає більш корисного інгредієнта, ніж червоний перець чилі. Хоча капсаїцин у цьому гострому перці відомий такими перевагами, як зменшення запалення та навіть пом'якшення болю, його краще не їсти перед сном.

Чізбургери

Ніхто ніколи не казав, що чизбургер — це здорова закуска перед сном. Але ця страва з високим вмістом жиру може не тільки завдати шкоди вашій талії — гамбургери також можуть зіпсувати ваш сон.

Як їжа з високим вмістом жиру, вони важко перетравлюються, що потенційно може спричинити розлад ШКТ, коли ви намагаєтеся розслабитися.

Цитрусові фрукти

Апельсини, грейпфрути, лимони та лайми корисні, бо багаті вітаміном С і мають велику кількість клітковини. Та перед сном вони можуть бути не ідеальною закускою.

Кислотність цитрусових є ще одним тригером кислотного рефлюксу. Для фруктового частування ввечері спробуйте терпкі вишні (або їх сік). Дослідження показують, що вони можуть сприяти кращому сну.

Цукерки

Тримайтеся подалі від солодощів перед сном. Стрибок рівня цукру в крові — це останнє, що вам потрібно, коли ви хочете спати.

Дослідження 2022 року виявили зв'язок між дієтою з високим вмістом цукру та поганою якістю та тривалістю сну.

Енергетичні напої

Зі зрозумілих причин енергетичні напої є ворогом номер один для сну. Завдяки натуральним і синтетичним стимулюючим інгредієнтам вони є майже протилежністю заспокоєнню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шість найкращих перекусів перед сном, які швидко зігрівають і допоможуть заснути

Дослідження 2019 року серед студентів університету виявило статистично значущий зв'язок між вживанням енергетичних напоїв і поганою якістю сну. Якщо ви вирішили збити Red Bull або Rockstar, зробіть це принаймні за вісім годин до сну.

Кава

Але спочатку кава… за винятком випадків, коли ми говоримо про сон. Кава відома тим, що порушує сон через вміст кофеїну. Деякі дослідження показують, що вживання кави навіть за шість годин до сну може мати негативний вплив на нічний відпочинок. Ви можете бути шоковані тим, що скорочення приносить вашому сну.

Чай з кофеїном

І зелений, і чорний чай сповнені антиоксидантів, які чудово зменшують запалення. Але насолоджуйтеся ними під час сніданку, а не на ніч. Ці чаї можуть містити значну кількість кофеїну, який може не дати вам заснути.

Якщо ви справді прагнете випити чашечку заспокійливого чаю ввечері, просто перейдіть на чай без кофеїну, наприклад, на трав'яну суміш або чай, який сприяє сну.

Алкоголь

Звичайно, алкоголь може за короткий час розслабити вас. Однак як тонік для сну він залишає бажати кращого. Вживання алкоголю пов'язане з гіршим, а не кращим сном. Вибір безалкогольного коктейлю або безалкогольного вина може створити правильний настрій, не заважаючи відпочинку.

Якщо є потреба добре виспатися, варто переглянути своє харчування у вечірній час. В першу чергу уникайте стимуляторів, таких як цукор або кофеїн.

В першу чергу забудьте про чипси перед сном. Вони не дають спати вночі. Хоча чіпси часто є улюбленою закускою, експерти попереджають, що вони можуть зробити сон жахливим.

Зараз ви читаєте новину «Назвали 10 найгірших продуктів, які не варто їсти перед сном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі