вівторок, 26 грудня 2023 00:30

Графік сну є важливішим за його тривалість. Пояснення науковців

Графік сну є важливішим за його тривалість. Пояснення науковців
Намагайтеся лягати спати й прокидатися щодня в один і той самий час Фото: pinterest

Сон від семи до дев'яти суцільних годин на ніч є достатнім для загального здоров'я, когнітивних функцій і контролю настрою та імунітету.

Численні дослідження сну виявили сильний зв'язок між тривалістю сну і ризиком смертності від усіх причин. Як занадто мало, так і занадто багато сну — або менше, або більше, ніж рекомендовані сім-дев'ять годин на ніч — пов'язано з вищим ризиком смертності, пише realsimple.

Нещодавнє дослідження 2023 року, опубліковане в журналі Sleep, показало, що регулярність сну може бути ще сильнішим провісником ризику смертності, ніж середня тривалість сну.

Тож лягати спати й прокидатися в один і той же час щодня — це, мабуть, ще краща мета, до якої варто прагнути, намагаючись покращити гігієну сну, звички та здоров'я.

Дослідники з Гарвардського університету та Університету Монаша в Мельбурні, Австралія, розрахували показники індексу регулярності сну (SRI) на основі даних про сон і загальний стан здоров'я понад 60 000 учасників Biobank Великобританії.

Загалом вони виявили, що порівняно з тими, хто мав найменш регулярний графік сну, учасники з найбільш регулярним щоденним режимом засинання та пробудження мали на 20-40 відсотків нижчий ризик смерті з будь-якої причини; на 16-39 відсотків нижчий ризик смерті від раку; і на 22-57 відсотків нижчий ризик смерті через кардіометаболічні захворювання.

Що значить "регулярний" графік сну

У цьому випадку учасники, які потрапили до 20 відсотків найкращих показників SRI, засинали та прокидалися приблизно в однакові годинні вікна щоранку та ввечері. Наприклад, вони завжди можуть заснути десь між 22:00. та 23 год. і завжди прокидаються між 7 ранку і 8 ранку. З іншого боку, люди з найнижчими показниками регулярності сну лягали спати і вставали наступного ранку в межах приблизно тригодинних вікон (наприклад, вони лягають спати десь між 22:00 і 1:00, або прокинутися десь між 7 ранку і 10 ранку).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому не можна рано вставати. Пояснення науковців

Як зробити графік сну регулярним

Існує багато здорових звичок і корисних трюків, щоб досягти цього. Якщо ви постійно встаєте о 7 ранку, ваше тіло з часом пристосується до цього часу пробудження і навчиться вставати. Це стосується як ранніх пташок, так і нічних сов — хронотипи людей сильно відрізняються, тому попрацюйте зі своїм тілом, способом життя та графіком. Хоча буває спокусливо поспати трохи більше у відпустці чи під час відпустки. Намагайтеся не дозволяти ранковому пробудженню подовжуватися більше, ніж на годину.

З приходом зимових свят, українці вмикають різнокольорову ілюмінацію. Як виявилось, звичайнісінька гірлянда може вплинути на якість сну

Це більшою мірою стосується тих, хто любить сині вогники. Причина тут не в миготінні, як може здатися, на перший погляд. Хоча миготіння справді сильно відволікає від сну і при заплющених очах. Тут справа в самому синьому світлі, яке заважає організму виробляти достатню кількість мелатоніну — гормону, що відповідає за міцний сон.

Зараз ви читаєте новину «Графік сну є важливішим за його тривалість. Пояснення науковців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі