вівторок, 07 травня 2024 11:29

Запуск космічного корабля скасували перед його початком

Запуск космічного корабля скасували перед його початком
Скасували запуск Starliner. Фото: NASA

NASA за 2 год до старту скасувало перший тестовий запуск пілотованого корабля Starliner компанії Boeing до Міжнародної космічної станції.

На космічному кораблі сталась проблема з клапаном випуску кисню, пише DW.

Запуск Starliner заплановували на 22:34 за місцевим часом 6 травня з космодрому на мисі Канаверал. Планувалося, що астронавти NASA Баррі Вілмор і Суніта Вільямс проведуть на МКС близько тижня.

Але сталась проблема з клапаном випуску кисню ракети-носія Atlas-V виробництва United Launch Alliance. Ця ракета мала вивести Starliner на орбіту.

Начальник NASA Білл Нельсон, коментуючи скасування запуску, заявив, що його основним пріоритетом є безпека астронавтів, і додав, що запуск здійснять тоді, "коли ми будемо готові", не вказавши конкретної дати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SpaceX запустив вантажний космічний корабель

"Дайте нам знати, якщо буде потрібно позичити ракету", - написав у Twitter засновник компанії SpaceX Ілон Маск.

Boeing разом із SpaceX бере участь у програмі NASA Commercial Crew Program. Вона займається доставкою астронавтів у космос. У рамках контракту NASA Boeing отримав понад $5 млрд на розробку капсули для екіпажу, а SpaceX - $3,1 млрд. SpaceX уже виконала кілька місій з доставки астронавтів на кораблях Crew Dragon.

Це не перший раз, коли запуск корабля Starliner з астронавтами на борту відкладають. До цього апарат мав дефекти в парашутах капсули та джгутах дротів.

Американське космічне агентство NASA і компанія Northrop Grumman успішно запустили з космодрому у Вірджинії українсько-американську ракету-носій Antares з космічним кораблем Cygnus.

Головна конструкція маршової ступені ракети, не рахуючи двох російських двигунів, розроблена українським конструкторським бюро "Південне" і вироблена на заводі "Південмаш".

Зараз ви читаєте новину «Запуск космічного корабля скасували перед його початком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі