середа, 07 вересня 2016 15:30

Корпоративні права на компанію "Агросвіт" фактично вкрадені - акціонер Полумисний

Корпоративні права на компанію "Агросвіт" фактично вкрадені - акціонер Полумисний
Сергій Полумисний

Корпоративний конфлікт між двома акціонерами харківської компанії Агросвіт Сергієм Полумисним і Олександром Бічучем не вдалося вирішити шляхом переговорів між акціонерами. Державні органи зобов'язані відреагувати на розкрадання компанії з боку Бічуча. Про це на прес-конференції сказав співвласник групи компаній Агросвіт Сергій Полумисний.

Агрохолдинг "Агросвіт" створений Сергієм Полумисним в 2004 році спільно з Олександром Бічучем, кожному з власників належить 50%-а частка компанії. У 2014 році різниця в підходах до бізнесу, до розвитку і управління агрохолдингом виявилася настільки велика, що вести спільний бізнес стало неможливо. В кінці 2014 року Сергій Полумисний приймає рішення про припинення спільного бізнесу з Олександром Бічучем.

У серпні 2014 року між співвласниками було підписано акціонерну угоду щодо спільного управління компанією, в тому числі, і порядок виходу зі складу акціонерів.

"Існувала можливість або продати свої частки в акціонерному капіталі один одного, або третім особам. Також можна було розділити компанію на фізичні активи. Крім того, передбачалася можливість ліквідації компанії. Мною було ініційовано кілька зборів акціонерів з метою вибрати один із способів припинення співпраці. Однак на жодних з цих зборів Олександр Бічуч не з'явився, фактично зловживаючи правами акціонера. Замість цивілізованого розв'язання питання Олександр Бічуч почав робити все, щоб привласнити собі компанію. Більш того, він розгорнув в пресі дискредитаційну кампанію, звинувачуючи мене в рейдерстві. У липні 2015 року Бічуч подав позов про ліквідацію кіпрського холдингу, який керує харківською "Агросвитом" " - говорить Сергій Полумисний

Бічуч також спробував змінити менеджмент "Агросвіта", звільнивши з допомогою підробленого протоколу директора Андрія Левіна і призначивши лояльну до себе Олену Лупінську.

В 2015-2016 роках Бічуч неодноразово робить спроби повністю заволодіти підприємством. Наприклад, за дорученням він продав 100% акцій "Агросвіта" іншої, пов'язаної з нею компанії. Однак з незалежних від Бічуча причин переоформлення корпоративних прав не сталося.

Надалі Бічуч організовує схему відчуження підприємства своїм структурам за неіснуючі борги. В даній схемі була задіяна компанія "Харківтеплоенерго", статутний капітал якої становить 160 тисяч гривень. Це компанія-пустишка, належала одному з членів "команди Бичуча" – викладачу Харківської юридичної академії Дмитру Лученко і за сумісництвом голові ліквідаційної комісії "Агросвіта".

Дані публічного реєстру свідчать, що у вересні 2015 року кіпрська компанія "Боритисану-холдинг", якою володіє цивільна дружина Бічуча Ганна Коломенська, купує "Харківтеплоенерго", а потім, буквально протягом одного тижня, перепродує "Агросвіту" за 145 млн грн. В результаті утворився борг, який з урахуванням штрафних санкцій перевищив 203 млн грн.

В якості гарантії оплати за компанію спільниками Бічуча укладається договір застави корпоративних прав компанії "Агросвіт" між компанією "Боритисану" і кіпрською компанією "Агросвіт Лімітед", яка є власницею агрохолдингу.

"Олександр Бічуч раніше двічі намагався передати іншій фірмі корпоративні права компанії "Агросвіт". На сьогодні йому це вдалося. Номінальний директор кіпрської компанії Роман Лінь у змові з Бічучем, уклав угоди, які призвели до такого відчуження. У компанії "Агросвіт Лімітед", яка була власником української компанії "Агросвіт", відібрали корпоративні права і передали їх у власність компанії "Боритисану", яка в подальшому перевела їх на інший офшор. В результаті власником корпоративних прав стала якась компанія-нерезидент, яка зареєстрована в Шотландії", - коментує адвокат "Агросвіту" Олександр Крайз.

5 вересня 2016 року відбулася реєстрація "нового власника" компанії в Єдиному державному реєстрі. "Бічуч і його спільники для цього використовували нотаріуса Трушик Наталію Ярославівну, зареєстровану в місті Снятин Івано-Франківської області. Нотаріус порушила закон, оскільки на сьогодні діють судові обмеження щодо заборони проведення реєстраційних дій щодо "Агросвіту" ", - пояснив Крайз.

Як зазначає Сергій Полумисний, угода з компанією "Боритисану" зараз оскаржується в судовому порядку. "Корпоративні права у компанії "Агросвіт Лімітед" фактично вкрадені. Коли суд визнає угоду недійсною, договори про заставу, які були укладені для її виконання, також автоматично будуть визнані недійсними. Крім цього, ми звернулися в правоохоронні органи за фактом незаконного заволодіння майном компанії "Агросвіт", - заявив він.

Зараз ви читаєте новину «Корпоративні права на компанію "Агросвіт" фактично вкрадені - акціонер Полумисний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі