вівторок, 16 квітня 2024 13:44

Борщовий набір подешевшає - заступник міністра спрогнозував ціни

Борщовий набір подешевшає - заступник міністра спрогнозував ціни
Різник змін вартості овочів не варто очікувати. Фото: Pexels

Дефіциту овочів у цьому році не передбачається, а овочевий борщовий набір подешевшає.

Морква, цибуля, капуста, буряк будуть дешевшати до збору нового врожаю, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Під час повномасштабної війни в Україні скоротились посівні площі, у деяких регіонах вони зменшилися до мінімуму. Тому на ринку виник дефіцит овочів, що компенсувався високими цінами.

У Мінагрополітики вважають, що аграрії адаптувались до нових умов і тепер засівають більше площ у центральних та західних, а також частково у південних областях.

На ринку з'явилося більше овочів і ціна зменшилась. Ціни на овочі тепер оптимальні. Висоцький вважає, що вони наближаються до собівартості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні впала ціна на популярний овоч

На зменшення ціни також вплинула тепла і не засушлива погода у більшості областей.

"Завдяки позитивним очікуванням щодо великого врожаю, вартість запасів також стає меншою, проте коридор цін може не суттєво змінюватись", - вказав заступник міністра.

Ціна на овочі може змінитись на 10-15% з урахуванням споживчої інфляції. Але раптового зростання чи зменшення ціни на 50-60% цього сезону не буде.

В Україні останнім часом суттєво зросли ціни на огірки.

За словами керівника відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар", що у Львові, Тетяни Попович, у першій декаді січня імпортні огірки коштували 67-80 гривень за кілограм, що на 18-20% вище, аніж торік.

Водночас вітчизняний тепличний огірок продавали по 158-160 гривень, що перевищує торішню ціну на 40%.

Зараз ви читаєте новину «Борщовий набір подешевшає - заступник міністра спрогнозував ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі