четвер, 02 травня 2024 10:27

Як правильно нарізати м'ясо на шашлик: головна умова

Як правильно нарізати м'ясо на шашлик: головна умова
Є чіткі прпвила правильного нарізання м'яса на шашлик Фото: pinterest

Смак шашлику залежить від якості м'яса та складу маринаду. А також від породи деревини, яка використовується для вогню. Значення має і те, як нарізати м'ясо для шашлику. Правильне розташування волокон, оптимальний розмір шматочків дозволяє м'ясу добре прожаритися, зберігши соковитість.

Gazeta.ua розповість, як правильно нарізати м'ясо, щоб шашлик потішив своїм неймовірним ароматом та смаком.

Як м'ясо обрати для шашлику

Для приготування на вугіллі підійде практично будь-яке м'ясо: свинина, яловичина, телятина, індичка, курка, баранина.

Свинина

З свинячої туші для приготування страви на вогні найкраще підійде корейка, окіст. Щоб правильно нарізати м'ясо на шашлик потрібно різати великими прямокутними шматками. Можна використовувати і ошийок, але різати його дрібніше. Шматочки не будуть сухими, так як містять жирові прошарки.

Яловичина

Готуючи до смаження м'ясо корів і телят, потрібно пам'ятати, що воно більш жорстке, ніж у свинини або баранини. Щоб зробити його м'яким, необхідно зруйнувати м'язові волокна і витримати шматочки в маринаді з кислим середовищем. Звідси правило - яловичина ріжеться поперек.

Баранина

Для шашлику використовують тушку молодої тварини, щоб уникнути специфічного запаху. Кращими частинами вважається корейка, окіст, спинна частина. Підійде і м'ясо на кістці, але перед нарізкою її видаляють.

Курка

Часто виникає питання, як різати м'ясо на шашлик, якщо це курка. Складнощів немає - тушку обробляють на частини: крила, стегна, гомілки, грудка. Грудку нарізають невеликими шматочками, тут важливо, щоб вони добре трималися на шампурі і не розвалилися в процесі смаження. Крильця, стегенця і гомілки зазвичай смажать цілими на решітці.

Якого розміру мають бути шматки м'яса

Для нанизування на шампур оптимальними вважаються кубики зі стороною 4-5 см.

Правильно різати м'ясо на шашлик потрібно так, щоб шматочки виходили в формі конуса. Але зазвичай виходять квадратики або прямокутники. Це не так важливо, головне, щоб вони були однакові за розміром. Тоді все порції рівномірно прожаряться, що не буде надмірно сухих або вогкуватих місць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати шашлик, щоб він не підгорів: перевірений спосіб

Загальне правило, як різати м'ясо на шашлик зі свинини, лишається незмінним: м'ясо ріжуть впоперек волокон. Перерізані волокна втрачають жорсткість - і страва виходить м'якою.

М'ясо свинини нарізають впоперек волокон прямокутними смужками товщиною приблизно 5 см. А потім ріжуть їх на кубики. Такі шматочки не підгорять і лишаться всередині соковитими.

Яловичина - найжорсткіше м'ясо серед усіх, які беруть на шашлик. Тому яловичину на шашлик нарізайте впоперек волокон шматками 4 на 4 см. Різати яловичину вздовж волокон не можна, інакше шашлик вийде сухим і твердим.

П'ять правил в процесі приготування

Нанизувати м'ясні шматки уздовж волокон, тоді сік залишиться всередині і не витече.

Для маленьких шматочків жар потрібен сильніший - сік краще збережеться всередині.

Великі шматки потрібно готувати на малому вогні, щоб вони не були сирими всередині і не підгоріли зовні.

Перевертати шампури кожні 2-3 хв.

Поливайте шматки маринадом для соковитості.

Пікнік досить часто не обходиться без шашлику. Але лікарі радять не захоплюватись таким смаженим м'ясом, який приготовлений на вугіллі, незважаючи на апетитний вигляд та неповторний аромат.

Канцерогенні речовини може містити в собі не тільки сам шашлик, але навіть дим, що походить від мангалу.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно нарізати м'ясо на шашлик: головна умова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі