понеділок, 13 травня 2024 18:40

Як заощадити на бензині та не нашкодити двигуну: головні правила

Як заощадити на бензині та не нашкодити двигуну: головні правила
Економія бензину залежить не тільки від технічного стану автомобіля, а й від стилю їзди водія. Фото: колаж УНІАН

Економія бензину залежить не тільки від технічного стану автомобіля, а й від стилю їзди водія.

Тож автомобільні експерти перерахували шість основних правил ,які допоможуть заощадити на бензині та не нашкодити двигуну.

Не купуйте дешевий бензин

Неправильний спосіб економії - перехід на дешевший низькооктановий бензин, якщо той не рекомендований автовиробником. При поломці двигуна сервісмени відразу відправлять пробу з бака на експертизу. І якщо там виявиться "неправильне" паливо - прощавай, гарантія.

З цієї ж причини не варто шукати непривабливу АЗС із найнижчими цінниками подалі від міст.

Водночас використання в сильну спеку бензину АІ-98 може запобігти згубній для двигуна детонації. Правильніше називати це не додатковими витратами на паливо, а відкладеною економією. Ви продовжуєте термін служби двигуна і уникаєте передчасних дорогих ремонтів.

Накачуємо колеса

Якщо ви збираєтеся більшу частину часу їздити асфальтом, лише зрідка з'їжджаючи на грунтовку, є сенс злегка підвищити тиск в шинах - на 0,1-0,2 бара. Багато на цьому не виграєте, але все складається з дрібниць. Хоча б на 1-2% економії палива можна розраховувати.

Багато автовласників забувають перевіряти тиск у шинах. Адже від того, як вони накачані, залежить не лише витрата палива, а й ресурс багатьох елементів ходової частини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготувати авто до зими – основні поради

Слідкуйте за фільтром

Пил, пух, бруд, комахи - їх затримує повітряний фільтр, пропускаючи в двигун тільки чисте повітря. Тому час від часу його треба міняти. При сильно забрудненому фільтрі погіршується наповнення циліндрів, а, відповідно, зростає витрата палива. Ефект від своєчасної заміни може становити близько 2%.

Змінюйте його не рідше, ніж рекомендує виробник автомобіля.

Вікна та кондиціонер

Вічна суперечка, що вигідніше з погляду витрати палива - відкривати вікна або включати кондиціонер. І однозначної відповіді немає. Багато залежить від конкретних умов - на результат впливають тип і потужність двигуна, аеродинаміка машини і навіть напрям вітру.

Очевидно тільки одне: і відкриті вікна, і кондиціонер, що працює, підвищують витрату палива приблизно на 0,5-1,0 л/100 км.

Маса автомобіля

Потрібно раціонально знизити масу машини настільки, наскільки це можливо. Кожен автолюбитель має свої способи розвантаження - найчастіше варто звільнити дах і розібрати багажне відділення.

Не потрібно залишати в машині те, що з якихось причин деякий час не використовується.

Людський фактор

Найбільші витрати пального залежать від стилю їзди. Різкі прискорення та гальмування, їзда на високих швидкостях, часті необґрунтовані обгони - все це згубно позначається на економії. Кількість спалених літрів бензину спокійних та імпульсивних водіїв на одній і тій же дорозі та на однакових автомобілях може відрізнятись удвічі та навіть більше.

Зазначимо, що витрата палива на відносно вільній трасі часто буває вищою, ніж на завантаженій. В останньому випадку ви рухаєтеся в щільному потоці досить рівномірно і на невисокій (економічній) швидкості. А порожня дорога часто провокує дати газу, тому і бензину витрачається більше.

Досвідчений автомеханік Скотті Кілмер, який має понад 55-річний досвід роботи, попередив водіїв, аби вони припинили робити три поширені помилки і скоротили таким чином витрати бензину у два рази.

За його словами, водіям слід стежити за тиском у шинах та повітряним фільтром, якщо вони хочуть заощадити на бензині. Про це пише Daily Express.

Зараз ви читаєте новину «Як заощадити на бензині та не нашкодити двигуну: головні правила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі