Топ продуктів, які запобігають розвитку пухлин

Їжа може захищати від розвитку раку, а може і бути причиною

Сьогодні мова про жінок. Про наші груди. Що б там не писали глянцеві журнали, на щастя, вони втрачають популярність і сенс, жіночі груди – це не лише те, що красиво і що потрібно для продовження роду, але й ті частини тіла, стан яких треба моніторити, щоб жити.

З 13 найпоширеніших видів раку 29% випадків можна було б уникнути, лише дотримуючись здорового способу життя

Бо рак грудей – це найчастіший тип раку у жінок. Існує багато його варіантів, більшість яких піддаються лікуванню за умови ранньої діагностики. Всесвітній фонд дослідження раку (WCRF)/Американський інститут дослідження раку (AICR) підрахували, що з 13 найпоширеніших видів раку 29% випадків можна було б уникнути, лише дотримуючись здорового способу життя, а саме: не курити, бути щодня фізично активними, підтримувати нормальну вагу та збалансовано харчуватися.

Їжа може захищати від розвитку раку, а може і бути причиною. Нездорове харчування у поєднанні зі спадковістю, екологією, стресами впливає на виникнення різних видів раку.

Їжа та фактори, які можуть сприяти розвитку пухлин:

високоглікемічна їжа. Цукор та солодощі, солодкі напої сприяють виділенню інсуліну та стимулюють рецептори інсуліну в тканинах молочної залози і створюють сприятливі умови для росту змінених клітин.

надмір насичених жирів у раціоні. Навіть здоровий насичений жир, якщо його занадто багато, сприяє розвитку гормонозалежних пухлин.

– трансжири. Вони є у магазинних солодких і солоних продуктах, таких як плитки шоколаду, шоколадна глазур, цукерки з помадками, розсипчасте печиво та печиво з кремовими начинками, упаковані закуски. Вони підсилюють запалення та інсулінорезистентність.

– зловживання алкоголем. Хоча червоне вино і містить захисні сполуки, такі як ресвератрол, їхній вміст і корисний вплив менший, ніж ушкоджуюча дія на тканини молочної залози.

– оброблене м'ясо (сосиски, ковбаси) містить гетероциклічні аміни, нітрозосполуки та поліциклічні молекули, які є потенційними канцерогенами.

Жирові клітини виробляють запальні молекули, які пригнічують імунну систему і роблять її неспроможною знищити ракові клітини

– ожиріння. Створює надзвичайно сприятливий фон для розвитку раку молочної залози. Ожиріння пов'язане із хронічним в'ялопротікаючим запаленням. Жирові клітини виробляють запальні молекули, які циркулюють у всьому організмі, пригнічують імунну систему і роблять її неспроможною знищити ракові клітини. Цьому сприяє і гіпоксія (дефіцит кисню), внаслідок чого в скупченнях жирових клітин виникають ділянки некрозу і ці токсичні речовини з током крові циркулюють в організмі. При ожирінні жирова тканина виділяє багато різних гормонів, які спричиняють інсулінорезистентність, впливають на регуляцію почуття голоду та ситості, можуть стати однією з причин цукрового діабету 2-го типу.

– стрес і стресові життєві події, негативні емоції спричиняють вироблення великої кількості кортизолу, який порушує чутливу регуляцію між нервової та ендокринною системами, веде до пригнічення імунної системи.

Якою може бути харчова профілактика раку молочної залози?

– омега-3 жирні кислоти. Морська риба, риб'ячий жир, морепродукти, насіння льону, горіхи та яйця (жовтки). Мають протизапальний ефект.

– поліфеноли. Ягоди (калина, горобина, чорниця, смородина) та фрукти (грейпфрут, шкірка яблук). Містять клітковину та кольорові пігменти, які захищають ДНК клітин молочної залози від ушкоджень вільними радикалами.

– рослинний білок. Сочевиця, квасоля, зелена стручкова квасоля, горох. Містять менше насиченого жиру, багаті поліфенолами та розчинною клітковиною.

– ростки броколі. Пів чашки ростків збільшує вміст стовбурових клітин, які допомагають протидіяти мутаціям і раку.

– ізотіаціанати. Це всі сорти капусти, кабачки, рукола, редька. Мають виражені антимутагенні властивості.

– каротиноїди та вітамін С пов'язані зі зниженим ризиком раку завдяки їх антиоксидантній здатності та здатності пригнічувати ріст клітин і підтримувати гормональний метаболізм

Крім того, на основі багатьох спостережень було виявлено, що акцент потрібно робити не на конкретних продуктах, а на схемі харчування. Найкращі результати показали принципи середземноморської дієти, де зменшена кількість насиченого жиру, є оливкова олія холодного віджиму, зелень, горіхи, риба, нежирне м'ясо.

Оригінал

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі