Нова хвиля ненависті. Росія хоче звільнити українців від українців

Після статті Путіна антиукраїнська пропаганда радикалізувалася

"Всем нам нужно понять, что не существует государства Украина, как не существует и независимых государств Литвы, Молдовы, – всё это – оккупированные территории нашего Отечества. Суверенными они смогут стать только в составе Большой России".

Цитата вище описує дух багатьох публікацій, що з'явилися після нещодавньої статті Путіна, у якій він назвав українців і росіян одним народом.

Стаття стала ніби програмним інструментом пропаганди, "методичкою", де зібрані докупи і систематизовані всі-всі антиукраїнські тези. Не дивно, що після її публікації почалася значна радикалізація пропагандистського дискурсу.

І ось уже через тиждень після оприлюднення цієї статті ми відмоніторили у російських та проросійських медіа таке: "Любые обсуждения и действия начинаются с исходного: это русские, это земля русских. То есть, это не колониальные претензии, не боль по утраченным территориям. Это наше просто по определению. Попробуйте такую позицию оспорить. Также это заявление опровергает существование украинцев как нации. Максимум – это территориальная группа русских, не субэтнос даже. Как кубанцы или поморы. Со своим смешным сельским диалектом."

Можна сміятися з цієї маячні, але не варто недооцінювати вплив подібних текстів на аудиторію, особливо, якщо подібне багатократно і тривалий час повторюється у різних джерелах. Російські та проросійські медіа мають сотні тисяч користувачів з України - це факт.

Російські та проросійські медіа мають сотні тисяч користувачів з України - це факт

Після путінської статті минуло кілька тижнів - і от бачимо, до чого ведуть маніпулятори: вже лунає нібито критика Росії за те, що вона недостатньо захищає свій народ (а саме ту його частку, що живе в Україні).

Як на мене, це дуже зручний прийом зберігати видимість нейтральності перед міжнародною спільнотою. Ось гарна цитата, що його ілюструє: "Что будет делать Россия, коль скоро Украину будут втаскивать в НАТО фактически, размещая там пронатовские структуры? Россия ведь придерживается политики невмешательства в дела других государства. Пусть народ, мол, сам разберется, что к чему"

А як ми пам'ятаємо зі статті Путіна - "украинцы и русские - один народ".

Тих, хто не згоден, російська пропаганда вважає не справжньою нацією, а "политическими украинцами", які небажані і явно заважатимуть Росії захищати свій народ. Як з ними бути? І вже пропонується відповідь: "В принципе, несколько тысяч укронацистов-бандерлогов, развешенных на фонарях в украинских городах, уничтожат политическую нацию "украинец" сразу. И города станут русскими..."

Тих, хто не згоден, російська пропаганда вважає не справжньою нацією, а "политическими украинцами", які небажані і явно заважатимуть Росії захищати свій народ

Це ще одна цитата, від якої в українців закипає кров. Пропаганда йде далі і окреслює перспективи: "Когда претензии перетекут в реальные действия? – Конечно, не в ближайшей перспективе. Но они уже оправдывают любые действия в защиту русского населения (а оно там всё русское). В том числе боевые. В том числе освобождение частей нашей русской территории".

Знову-таки: можна сміятися і крутити пальцем біля скроні. Але ці тези лише продовжують вектор, заданий статтею Путіна. В них - цілком реальні і не такі вже й таємні бажання російської влади щодо України.

"После статьи Владимира Путина об историческом единстве русских и украинцев не все поняли, что обратный отсчет существованию системы государственного террора на Украине уже пошел. Кто-то критиковал текст российского президента. Кто-то – иронизировал. А зря! Буквально через несколько дней после публикации статьи появился более официальный документ. Российская Федерация впервые подала жалобу на Украину в Европейский суд по правам человека".

Тобто нічого нового: (пост)радянська Росія хоче звільнити українців від українців, бо вони один народ з росіянами, а хто не згоден, той "нацист".

Будьмо уважні: подібні інформаційні загострення іноді передують якимось реальним діям. Так було пів року тому, коли "обстріли" та "ескалація" спочатку почалися у пропагандистських наративах, до стягування російських військ до українських кордонів.

Юлія Дукач, для Gazeta.ua

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі