Первый закон и первый обман

Отменять настоящую депутатскую неприкосновенность никто не собирается

"Зняття депутатської недоторканості" в перші ж дні роботи Верховної Ради нового скликання буде найголовнішим піар-козирем парламентських фракцій і президента.

- Ми зробимо те, чого ніхто до нас не зміг зробити! - проголошуватимуть "слуги народу" і сам президент Зеленський, ставлячи на голосування проект закону про внесення змін до ст. 80 Конституції України.

- Це ми, це ми добилися прийняття в першому читанні проекту закону про скасування недоторканості! - репетуватимуть порошенки-тимошенки й інші гройсмани.

Але й ті й інші будуть обманювати народ. Бо ніякого скасування недоторканості не станеться навіть в тому разі, якщо частина перша і частина третя статті 80 Конституції України таки будуть скасовані. Буде змінено порядок притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності - всього-на-всього.

Народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування у Верховній Раді. Оце головна недоторканість

А недоторканість залишиться. Бо вона закріплена частиною другою статті 80. Народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування у Верховній Раді. Оце головна недоторканість. І ніхто її навіть не обіцяє скасовувати. А я вимагав. Давно, ще при обговоренні законопроекту про зняття недоторканості, який тепер буде поставлений на голосування.

І не тільки скасування безвідповідальності за голосування, але й кримінальної відповідальності за голосування проти інтересів народу.

Ніхто й вухом не повів. Бо скасовувати справжню депутатську недоторканість ніхто й не збирався. І Зеленський на це напевне не піде.

Ось мої пропозиції 2016-2017 років:

1. Частину першу ст. 80 Конституції України, яка зараз гарантує депутатам недоторканність, - виключити.

2. Частину другу ст. 80, яка зараз звільняє народних депутатів від юридичної відповідальності за прийняття будь-яких антинародних законів, - виключити.

3. Частину третю ст. 80, яка зараз встановлює особливий порядок притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності, - виключити.

І затвердити нову редакцію ст. 80 Конституції України, виклавши її в такій редакції:

"Стаття 80. Народні депутати України несуть юридичну відповідальність за:

- невиконання передвиборчих обіцянок;

- наслідки прийнятих відповідно до їх голосування законів.

Невиконання передвиборчих обіцянок протягом 6 місяців з дня складання присяги народного депутата тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді догани, продовження невиконання передвиборчих обіцянок протягом наступних 6 місяців тягне за собою відповідальність у вигляді припинення повноважень народного депутата.

Подання законопроектів, голосування за законопроекти або поправки до них, внаслідок прийняття яких відбувається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод людини і громадянина, погіршення матеріального стану людей та умов ведення підприємницької діяльності тягне за собою кримінальну відповідальність народних депутатів у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 15 років з конфіскацією майна та примусовими роботами до повного відшкодування збитків, спричинених антинародними законами".

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

2

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи