четверг, 28 апреля 2022 17:10
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Отнюдь!

Цей сюжет позичив мені один колега і добрий приятель. Сам він цю пригоду оприлюднювати не брався, бо "Бігме, пане Віталію, мені про то противно згадувати!" Свого справжнього імені колега просив не називати, тож назву його Богданом.

Він — редактор і упорядник унікальних історико-культурних видавничих проєктів, оригінально задуманих і щедро ілюстрованих картинками, яких не знайдеш в інтернеті. Вони лежать у фондах музеїв чи архівів, часто — зарубіжних. З тими установами у Богдана — давні контакти. Десь пів року тому він замовив в одному російському архіві кілька десятків електронних копій різних давніх документів. Йому довго не відповідали. Ну, це треба знати Богдана. На вигляд він сумирно-безпечний і круглий, як Вінні-Пух з відомого мультика. Одначе, за тим ховається уперта методичність, здатна заколупати будь-кого. Отож, Богдан сідав і писав вишуканим канцеляристом ХІХ століття: "Позволю себе напомнить, что еще в ноябре прошлого года…" В усній передачі це звучить колоритно: "Єшчо в ноябрє…" Останнє нагадування — за місяць до війни. А потім Богданова околиця опинилась під загрозою окупації, і він вже приготувався до цього, бо покидати ворогам свою домашню бібліотеку не хотів. І от саме тоді озвалися з російського архіву. Мовляв, вони готові вислати замовлені копії, треба лиш укласти угоду про оплату, якихось дві тисячі доларів. Він одписав: "Высылайте копии бесплатно, ибо в недалеком будущем мы получим оригиналы — в качестве репараций". Вони знов замовкли, й він поцікавився: "Ваше молчание — от избытка совести или от ее нехватки?" Ті пишуть: "Поскольку в своем предыдущем письме Вы высказали свою позицию относительно репараций, мы более не видим предмета для обсуждения". А він їм: "Отнюдь! Может, для вас вариант репараций и более приемлем, но мне ждать некогда, я работаю, высылайте хотя бы копии".

Звісно, я все це переказую коротко, своїми словами, бо цитувати повністю їхнє багатосторінкове церемонне листування — це сказитись можна.

У підсумку він їх таки задовбав: вони "закрыли вопрос" і надіслали всі замовлені електронні копії безплатно.

Сейчас вы читаете новость «Отнюдь!». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі