суббота, 22 июня 2013 09:45
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Лежачому руки не подають

Мене дивує здатність влади закручувати гайки. За півтора року до виборів розумні починають шукати компроміси. Але не донецькі. Я ще можу зрозуміти їхнє несприйняття ідеалістичних догм: не виймай око ближнього, бо позбудешся свого; не ув'язнюй, бо теж будеш ув'язнений.

Президент і його оточення впевнені, що історія зробить виняток, і чаша ця мине їх. Чисто матеріалістичний підхід. Але команда професіоналів не може не знати практичний приклад: не перегрівай котел – вибухне.

Років із 30 тому в моїй школі хтось із начальства помітив, що велика пе­рерва перетворюється на занадто велику, бо учнів відпускають у їдальню завчасно. Начальство відреагувало миттєво: відтепер у їдальню дозволялося бігти лише з дозволу вчителя.

Директорка залетіла під батарею

Була фізика. Сашко Шпак чимсь провинився й відбував покарання в кутку біля дверей. Пролунав дзвінок. Учителька, щоб перестрахуватися, забрала кілька хвилин перерви – записували домашнє завдання. Ще хвилину ставила оцінки в щоденники. Всі згорали від нетерпіння – холоне обід, а ми ув'язнені. Педагог розуміла наш стан, тому забрала ще кілька хвилин на читання моралі. Зрештою відпустила.

О, як ми зірвалися з місць. Першим вибігти пощастило покараному Шпакові. Він щосили улупив ногою в двері й погнав, ніби Усейн Болт стометрівку. На Сашкову біду повз проходила директорка. Від удару дверима вона залетіла під батарею.

Наступного дня на спеціально скликаній лінійці директорка казала:

– Я на Шпака не серджуся, бо він не озирнувся. Але повз мене лежачу пробіг увесь клас. Ніхто не зупинився й не подав руки.

Після публікації цієї колонки спатиму з чистою совістю. Я попередив Віктора Федоровича, що від вибуху котла найперше страждає директор закладу. Йому, лежачому, вже навіть руки не подають.

Сейчас вы читаете новость «Лежачому руки не подають». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

7

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи