четверг, 19 апреля 2012 16:06
Володимир Лановий
Володимир Лановий
Екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ

Після Євро-2012 Україна залишиться з пам'ятниками тринькання грошей

До початку Євро-2012 залишилось рівно 50 днів. За даними Державної служби статистики, у 2011 році капітальні інвестиції зросли на 37,5%. Експерти пов'язують це із підготовкою України до проведення футбольного чемпіонату Євро-2012 та застерігають, що після нього економіка держави переживе спад.

По-перше, дані Держстату не видаються мені достовірними. Річ у тім, що капітальні інвестиції оцінюють у поточних цінах. Це значить, що не можна порівнювати цьогорічний показник з минулорічним.

Інвестування у нежитлове будівництво дійсно зросло, але ж інвестиції у цінні папери, приватні інвестиції у житло, у бізнес мали протягом 2011 року абсолютне зниження. Впали й банківські інвестиції, спричинивши скорочення обсягу кредитування та майже повну відмову від довгострокових кредитів.

Інвестиції зростали переважно з державного бюджету. Це значить, що вони не відповідають ринковим потребам. Держава має свої пріоритети, пов'язані з інтересами чиновництва, а це суперечить ринку: чиновники обирають м'яко кажучи не найкращі інфраструктурні проекти під Євро-2012, будують об'єкти, якими ніхто потім не користується, та дороги, якими ніхто не їздить.

По-друге, більшість країн, які форсовано будували різного типу об'єкти нерухомості, отримали врешті-решт перенасичення ними. Тому що будували наперед, не знаючи достовірно, чи будуть куплені ці квартири або офіси. Як результат, у цих країнах виникли цілі "мертві квартали", де багато сучасної нерухомості, але зовсім немає людей. Зараз цим шляхом іде Китай. Такі держави, як правило, переживають економічні провали та зупинку виробництва, адже гроші з "пустих" об'єктів неможливо повернути в економіку.

Україна після Євро-2012 теж ризикує залишитися з такими пам'ятниками нерозумних витрат. Не можна всі гроші направляти на нерухомість, як це робить чинна влада. Інвестиції потрібні передусім науці та технологіям.

По-третє, вкрай негативно, що збільшення інвестицій відбувалося за рахунок запозичень для фінансування дефіциту бюджету. Вони надходили у тому числі від банківського сектору упродовж двох-трьох років. Гроші, які банки самі видають для кредитування економіки, мають мультиплікатор 2,8. Тобто упродовж року кількість цих грошей збільшується у 2,8 разу. Якщо ж вони йдуть прямо до бюджету, то їхня кількість не збільшується, а отже вони витрачаються з утричі меншою ефективністю для економіки.

У ЗМІ також висловлювалася думка, що реалізація соціальних ініціатив президента посилить удар по економіці. Але в уряду немає коштів на це. Він не хоче зменшувати витрати надлишкового характеру на кшталт вертолітних майданчиків, а бажає отримати нові надходження до бюджету, в тому числі за рахунок тиску на імпортерів. Думаю, владі не вдасться повною мірою виконати план зі збирання 35 мільярдів гривень. Ці гроші можна зібрати на початку наступного року, але аж ніяк не у травні цього року.

Це великий піар, але люди стоятимуть у чергах за виплатами і лише частина з них отримає відшкодування. Тому сильного негативного впливу на економіку від цього не буде - немає від чого.

Сейчас вы читаете новость «Після Євро-2012 Україна залишиться з пам'ятниками тринькання грошей». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі