четверг, 15 января 2009 18:38

За газ заплатив кожен п"ятий споживач

Кілька днів тому у вінницькому мікрорайоні Вишенька на під"їздах багатоповерхівок з"явилися оголошення: "Просимо розрахуватися за газ та гарячу воду. Боржникам даватимуть газ та воду погодинно". Люди у транспорті говорять, що у Вінниці тиск блакитного палива в трубах упав.

— Якщо Росія не включить, лишимося без тепла. Мерзнутимемо, як Європа, — каже чоловік у тролейбусі. На вигляд йому 50 років. Тримає масляний радіатор. — Оце їздив ремонтірувати. В квартирі прохолодно стало.

У вінницьких ЖЕКах та тепломережі причетність до таких оголошень заперечують.

— Це просто створення ажіотажу, — пояснює заступник голови правління "Вінницягазу" Володимир Білаш, 45 років. Чоловік навіть не береться припускати, кому це вигідно. — Із 1 січня на жодній підстанції не зменшили тиск газу. Що буде далі — прогнозувати не можемо. Усе залежить від того, як уряд домовиться про подальше постачання газу. До Нового року ми отримували паливо по 199 доларів за кубометр. Як уряд домовиться з Росією про поставки за 450 доларів, то ціна зросте і для населення.

14 січня на нараді в міськвиконкомі заступник мера Іван Михалюк, 61 рік, повідомив, що дві вінницькі газо-розподільні станції працюють у нормальному режимі. Можуть забезпечити котельні блакитним паливом, доки за вікном температура не впаде нижче за — 15°С.

—  Але розрахунки населення за газ украй погані, — зауважує Михалюк. — У січні заплатили тільки 20 відсотків. Якщо надалі будемо проплачувати менше половини, то "Нафтогаз" уручну регулюватиме тиск.

У разі зниження тиску спочатку припиниться споживання газу підприємствами, потім котельні переведуть на мазут, і лише тоді припинять подавати гарячу воду. У місті тільки котельня біля олієжиркомбінату може працювати на мазуті. Всього у Вінниці 10 великих котелень.

Сейчас вы читаете новость «За газ заплатив кожен п"ятий споживач». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі