четверг, 20 ноября 2008 19:14

П"ять родин не можуть отримати обіцяних квартир

П"ять родин не можуть отримати обіцяних квартир

"Нас із дітьми хочуть бомжами зробити!"— розповідає 45-річна Віра Партій. Жінка зустрічає на подвір"ї біля свого двоповерхового будинку експертів. Вони прийшли оцінити нерухоме майно по вул. Келецька, 2.

Провідний експерт Вінницької торгово-промислової палати Василь Видишко зачитує рішення Ленінського райсуду від 14 жовтня 2008 року.

Двоповерхові будинки Партіїв і Варгатюків розташовані на території медичного університету ім. Пирогова. Поряд аварійна будівля, якій сто років, де мешкають три родини. Двоповерхівки мають статус самовільно збудованих.

— Ми б не строїли їх, якби у 1988 нас звідси відселили. Але ж 20 років водять за ніс, — розповідає Оксана Варгатюк, 43 роки. — Спершу без нашого відома, а це є порушенням Житлового кодексу, прийняли рішення про вилучення земельної ділянки та наше відселення. Бо медінститут вирішив будувати поряд навчальний корпус. А тепер ще й подали на нас позов. Хочуть припинити наші права власності на нерухомість і знести самовільно збудовані будинки. За що? За те, що в нас балки попадали, коли 1991-го медінститут почав будівництво? Тоді наш будинок визнали аварійним. Капітальному ремонту він не підлягав, от і почали строїтися.

Жителі вважають, що стали заручниками ситуації. Її спровокувала бездіяльність медінституту та міськвиконкому.

— У 1990 році Мінздрав виділив цільові кошти — 110 тисяч карбованців, — продовжує Віра Партій. — Їх перерахували міськвиконкому для дольової участі в будівництві шести квартир. Цього було достатньо, щоб забезпечити нас житлом. Але досі квартир не запропонували.

1998-го Варгатюки та Партії вирішили оформити новозведені будинки в бюро технічної інвентаризації. Їм відмовили. Тоді люди звернулися до суду.  Судова тяганина триває десятий рік поспіль.

Віра Партій дістає рішення Ленінського райсуду від 14 червня 2001 року.  Цитує: "...Допитана в суді свідок Бєлова пояснила, що міськвиконком виділив 47 квартир медуніверситету для відселення та забезпечення житлом працівників медуніверситету. Вказала, що винним у цій ситуації є медінститут, який не проіндексував кошти на будівництво житла у зв"язку з інфляцією, і що офіційно у 1991 році міськвиконком реальних грошей в сумі 110 тисяч карбованців не отримував..." Нехай тепер прокурор розбирається, хто живе в наших квартирах і куди поділися ті кошти.

Нехай прокурор розбирається

— Говорити можна будь-що, — заспокоює юрисконсульт медуніверситету 71-річний Едуард Брилюк. — Правдою є те, що медінститут ще 1990 року перерахував міськвиконкому кошти. Чому вас тоді не відселили — з"ясовуйте в міськраді. Не треба панікувати, квартири вам дадуть.

За будинком по Келецькій, 2, закріплена земельна ділянка площею 0,4 га. Віра Партій припускає, що хтось претендує на цю землю в центрі міста.

— Адвокати медуніверситету кажуть, що земля їхня, — говорить Варгатюк. — А ось у витязі із земельного кадастру написано, що ділянка закріплена за нами. Ми й податок сплачуємо.

Помічник Вінницького міського голови Юрій Собко зазначає: мерія намагатиметься докласти зусиль, аби люди не постраждали.

Оцінка майна триватиме не менше ніж два місяці. Жителі готують документи, щоб відстоювати свої права в Європейському суді.

Сейчас вы читаете новость «П"ять родин не можуть отримати обіцяних квартир». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі