Ексклюзиви
четвер, 20 листопада 2008 19:14

П"ять родин не можуть отримати обіцяних квартир

П"ять родин не можуть отримати обіцяних квартир

"Нас із дітьми хочуть бомжами зробити!"— розповідає 45-річна Віра Партій. Жінка зустрічає на подвір"ї біля свого двоповерхового будинку експертів. Вони прийшли оцінити нерухоме майно по вул. Келецька, 2.

Провідний експерт Вінницької торгово-промислової палати Василь Видишко зачитує рішення Ленінського райсуду від 14 жовтня 2008 року.

Двоповерхові будинки Партіїв і Варгатюків розташовані на території медичного університету ім. Пирогова. Поряд аварійна будівля, якій сто років, де мешкають три родини. Двоповерхівки мають статус самовільно збудованих.

— Ми б не строїли їх, якби у 1988 нас звідси відселили. Але ж 20 років водять за ніс, — розповідає Оксана Варгатюк, 43 роки. — Спершу без нашого відома, а це є порушенням Житлового кодексу, прийняли рішення про вилучення земельної ділянки та наше відселення. Бо медінститут вирішив будувати поряд навчальний корпус. А тепер ще й подали на нас позов. Хочуть припинити наші права власності на нерухомість і знести самовільно збудовані будинки. За що? За те, що в нас балки попадали, коли 1991-го медінститут почав будівництво? Тоді наш будинок визнали аварійним. Капітальному ремонту він не підлягав, от і почали строїтися.

Жителі вважають, що стали заручниками ситуації. Її спровокувала бездіяльність медінституту та міськвиконкому.

— У 1990 році Мінздрав виділив цільові кошти — 110 тисяч карбованців, — продовжує Віра Партій. — Їх перерахували міськвиконкому для дольової участі в будівництві шести квартир. Цього було достатньо, щоб забезпечити нас житлом. Але досі квартир не запропонували.

1998-го Варгатюки та Партії вирішили оформити новозведені будинки в бюро технічної інвентаризації. Їм відмовили. Тоді люди звернулися до суду.  Судова тяганина триває десятий рік поспіль.

Віра Партій дістає рішення Ленінського райсуду від 14 червня 2001 року.  Цитує: "...Допитана в суді свідок Бєлова пояснила, що міськвиконком виділив 47 квартир медуніверситету для відселення та забезпечення житлом працівників медуніверситету. Вказала, що винним у цій ситуації є медінститут, який не проіндексував кошти на будівництво житла у зв"язку з інфляцією, і що офіційно у 1991 році міськвиконком реальних грошей в сумі 110 тисяч карбованців не отримував..." Нехай тепер прокурор розбирається, хто живе в наших квартирах і куди поділися ті кошти.

Нехай прокурор розбирається

— Говорити можна будь-що, — заспокоює юрисконсульт медуніверситету 71-річний Едуард Брилюк. — Правдою є те, що медінститут ще 1990 року перерахував міськвиконкому кошти. Чому вас тоді не відселили — з"ясовуйте в міськраді. Не треба панікувати, квартири вам дадуть.

За будинком по Келецькій, 2, закріплена земельна ділянка площею 0,4 га. Віра Партій припускає, що хтось претендує на цю землю в центрі міста.

— Адвокати медуніверситету кажуть, що земля їхня, — говорить Варгатюк. — А ось у витязі із земельного кадастру написано, що ділянка закріплена за нами. Ми й податок сплачуємо.

Помічник Вінницького міського голови Юрій Собко зазначає: мерія намагатиметься докласти зусиль, аби люди не постраждали.

Оцінка майна триватиме не менше ніж два місяці. Жителі готують документи, щоб відстоювати свої права в Європейському суді.

Зараз ви читаєте новину «П"ять родин не можуть отримати обіцяних квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути