воскресенье, 08 февраля 2015 09:10
Северин Наливайко
Северин Наливайко
Северин Наливайко

Історія хвороби

Перший раз я зламав руку школярем. Плакав тоді. Досі добре пам'ятаю образу за те, що більше не зможу казати: "Я ніколи нічого собі не ламав". Ми тоді змагалися, хто, розгойдавшись на перекладині, далі стрибне.

Також спортивною була травма студентського періоду. Одно­курсник Ігор Дзіндзьо, попри низький зріст, володів дуже сильним ударом по м'ячу. На тій парі з фізкультури я був воротарем. Досі, коли стою на воротях, підсвідомо пам'ятаю, що м'яч ловити не можна.

Останній перелом стався чотири роки тому, в Києві, на зледенілому гірськолижному трампліні.

А найкартинніший трапився у серпні 2001-го в Запоріжжі. Я тоді був ще не студентом і вже не школярем. Того року козаки, які 1992-го збудували за архівними кресленнями козацьку чайку, після дев'яти років поневірянь Європою, вирішили прибути на 24 серпня до Києва. Ювілей, як-не-як. У Херсоні до них долучився і я.

Коли корабель швартували до високого пірса, зручно було виходити, стаючи на якусь із розташованих по краях гармат. Вони були рухомі, регулювався напрямок стрільби вправо-вліво й по висоті. Не раз мене застерігали, що коли-небудь під моєю вагою дуло гармати звернеться. Так і сталося – я упав з неї на покладену вздовж палуби щоглу. Десь півгодини ніхто не вірив у мою зламану руку, бо я був підвладний загальному настрою. А того вечора в товаристві панували жарти й веселощі. Та коли зап'ястя добряче набрякло, зі мною в жупанах і шароварах пішли до травмпункту.

Тепер подумую, чи не знайти в запорізьких архівах заведену на мене тоді медичну картку. Просто зламав руку, але яка історія хвороби! Хто? Северин Наливайко. Як? Упав з гармати. Де? На острові Хортиця.

Сейчас вы читаете новость «Історія хвороби». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи