25-річний Олександр Івченко з селища Котельва потрапив до лікарні з ознаками ботулізму. Він отруївся маринованим товстолобом.
5-кілограмову рибину Олександр із дружиною Юлією привезли від тестя з тещею з Роменського району Сумщини. Товстолоб був почищений та заморожений.
Жінка його розморозила, порізала на шматки та замаринувала в солі й оцті. Увечері рибу їли з картоплею молоде подружжя й батьки Олександра. Сім"ї живуть в одному будинку.
— Через два дні я заглянула в холодильник, — розповідає свекруха Ольга Івченко. — Риби лишилося кілька шматочків. Був такий запах, ніби вона почала пропадати. Я із мискою виставила в коридор. Викидати не стала, бо, думаю, не я ж купувала.
Того дня товстолоба доїв Олександр. На ранок чоловікові стало зле — блював, мав пронос.
Ольга Іванівна працювала санітаркою. Вона одразу зробила синові клізму. Коли в Олександра почало двоїтися в очах, його доправили до районної лікарні.
— Порушення зору та розлади травлення — одні з перших симптомів ботулізму, — розповідає лікар-терапевт із Котельви Людмила Деримарко, 37 років. — Колеги з обласного центру підтвердили наш діагноз. Стан пацієнта не покращувався. Його відправили в обласну реанімацію.
Усім членам родини для профілактики ввели сироватку проти ботулізму.
Нині Олександра перевели до загального відділення лікарні. Загрози його життю немає.
Комментарии