четверг, 07 июля 2011 13:30

Повертається мода на контрабанду предметів мистецтва

 

Чи змінилася контрабанда за останні 20 років?

- У 1990-х, після розвалу Радянського Союзу, усе кругом розтягували - заводи, ферми. Було багато металів. А за кордоном ціна на нього втричі перевищувала ту, яку пропонували у нас. З України вивозили мідь, нікель, феротитани, дорогий метал для будівництва ракетних двигунів. Нікелеві пластини прив'язували до ніг, вішали на груди. Кілограм міді в Європі коштував 2,5 долара. Тоді це було дуже дорого.

Також масово везли валюту, будь-яку - марки, долари. Було обмеження: не мати при собі більш як 1000 доларів. Тому приховували. Гроші йшли на придбання товару за кордоном. Ховали в аптечках, на собі. Найбільша партія, яку я затримав на "Раві" - 380 тисяч доларів. Поляк ввозив у запасному колесі. Ми сподівалися там цигарки побачити. Аж ахнули, коли звідти купюри вивалилися.

Найбільша партія, яку я затримав на "Раві" - 380 тисяч доларів. Поляк ввозив у запасному колесі. Ми сподівалися там цигарки побачити. Аж ахнули, коли звідти купюри вивалилися

Вивозили популярний тоді спирт Royal із підпільного заводу в Закарпатті. Пам'ятаю польський Fiat-125 із подвійним дном, де все забите плашками. Такий сховок можна зробити лише в заводських умовах чи на станції техобслуговування.

Схема приховування цигарок збереглася до сьогодні: у всіх конструктивних порожнинах автомобіля - дверях, бамперах, дахах, у панелях приладів управління, газових балонах, під сидіннями. Або у деревині - у брусах роблять виїмки.

Як робите висновок, що приховано товар?

- У порушників дуже нервова поведінка. Одного разу відкриває водій BMW для огляду, дверцята заклинило. Він не намагається полагодити, а розбиває скло, аби скоріше. У нього виявили 3,5 кілограма марихуани.

Іншого разу при огляді чоловік старався весь час до мене стояти лицем. Виявилося, на спині ікону перевозив.

Що змінилося в асортимені контрабанди?

- В останні роки в Україні домінує імпорт. Тому й контрабанда більше йде до нас. Переважно занижують вартість товару - зазвичай утричі, або вказують не того відправника. Так везуть кузови до авто, промислові товари, побутову техніку, будматеріали. Менше контрабандою перевозять паливо.

Цигарки з України почали вивозити здебільшого марки Regal. Останню партію затримали на 1,5 мільйона гривень. Колись переважали Marlboro, LM. А найпопулярніші вже 19 років Vest. При такій різниці в цінах за кордоном на цигарках можна мати 300 відсотків прибутку.

Колись Україна постачала наркотичні речовини рослинного походження. Зараз європейські технології пішли вперед, почали виготовляти синтетичні наркотики. А в нас - дуже хороший ринок збуту.

Що надалі возитимуть контрабандою?

- Повертається мода на антикварні речі та мистецькі цінності. Якщо у 1990-х їх вивозили з України, то тепер у нас вистачає багатих людей, які хочуть і мають можливості собі таке придбати.

Завжди було й лишається популярне м'ясо. Адже в Україні воно продовжує дорожчати. М'ясо ввозять у сховках, переважно в колесах. Або декларують меншу кількість товару, чи в декларації зазначено "сало з м'ясом", а насправді там тільки м'ясо.

Сейчас вы читаете новость «Повертається мода на контрабанду предметів мистецтва». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі