четверг, 11 ноября 2010 16:56

"Дружній вогонь" ховає жахи війни

 

Американські політики та генерали користуються оксюморонами, аби приховати жахи війни, вважає британська газета The Guardian. Літературний прийом передбачає поєднання протилежних за значенням понять. Так, висловом friendly fire - "дружній вогонь" - прикривають факт, що на війні в Іраку та Афганістані багато солдатів гинуть від рук союзників

Friendly fire - з англ. "дружній вогонь", або вогонь по своїх. Також - фратрицид, братовбивство. Ненавмисні удари по військових силах своєї чи союзницької армії.

Першими термін почали вживати військові США. Солдати НАТО натомість користуються висловом "сині проти синіх" - від кольору прапора Північноатлантичного альянсу.

Стрільбу по своїх часто пояснюють так званим "туманом війни". Коли через брак інформації про місцезнаходження військ, союзника приймають за ворога. Термін увів прусський військовий теоретик Карл фон Клаузевіц, який брав участь у наполеонівських війнах.

У битві під Таутоном 1461-го, під час "війни троянд" між англійською знаттю, зустрічний вітер скерував частину стріл на самих стрільців. За 10 років у битві під Барнетом на солдатів графа Оксфордського Джона де Вера напали союзники. У густому тумані переплутали фамільний герб Ланкастерів - зірку із емблемою родини Йорків - сонцем, що сходить.

Під час битви в іспанському Альхесирасі 1801 року британці скерували іспанські кораблі - союзників Наполеона - одне проти одного. Вночі фрегата англійців пропливала поміж двома іспанськими. Із неї вистрілили в обидва боки. У темряві іспанці відкрили гарматний вогонь одне по одному. Обидва судна згоріли.

1809-го у Ваграмській битві солдати Наполеона напали на союзницьку армію королівства Саксонія. Переплутали сіру форму саксонців із білою австрійців.

1939 року екіпаж британської субмарини "Тритон" прийняв підводний човен "Окслі" за німецький. З "Окслі" не відповідали на пізнавальні сигнали. Тоді "Тритон" випустив дві торпеди й потопив його. Двоє моряків змогли врятуватися.

У квітні 1945-го радянський льотчик Іван Кожедуб у небі над Берліном потрапив під обстріл американських винищувачів. Союзники не розгледіли на літаку радянську зірку. Українець відкрив вогонь у відповідь. Збив два американських винищувачі й сів на базу неушкодженим.

У березні 2005 року під час Іракської війни американський солдат Маріо Лозано застрелив італійського розвідника Ніколу Каліпарі. На суді пояснив це тим, що автомобіль Каліпарі не зупинився на контрольно-пропускному пункті.

У січні 2009 року під час військової операції в Секторі Гази ізраїльські танкісти неправильно визначили координати ворога. Двічі за добу обстріляли багатоповерхівки з власними солдатами. Троє вояків загинули, 20 отримали поранення.

Сейчас вы читаете новость «"Дружній вогонь" ховає жахи війни». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі