суббота, 16 марта 2019 09:05
Ольга Швед
Ольга Швед
Ольга Швед

Безцінна знахідка

"Ти ж на мистецтві розумієшся? Треба порада. Здається, щось цікаве знайшов", – знайомий Олег пише у соцмережі. Має п'ять металошукачів. Найдорожчий коштує, як вживаний автомобіль. Археологія і розкопки – його хобі. На життя заробляє ресторанним бізнесом. Ображається, коли його називають чорним археологом.

– Я вишукую з небуття речі, до яких нікому нема діла. Даю їм нове життя. Колись знайду щось таке, як Золота пектораль.

Одна кімната в його будинку – для знахідок. Найбільше – касок і шоломів вояків обох світових воєн. Є зброя, навіть бронзові наконечники стріл.

Домовляємося про зустріч. Неподалік центру Львова Олег придбав підвальне приміщення у 200-літньому будинку – для нового пабу. Якраз триває ремонт. Робітники збили верхні шари штукатурки старої стелі. Схвильований Олег показує кольоровий розпис. У кутку стелі – лев на задніх лапах – символ міста, навколо нього – виноградна лоза. Фарби тьмяні, але узори добре видно.

– Давні розписи, – пояснюю. – Треба скликати мистецтвознавців, істориків. Вони визначать цінність знахідки.

– Ще не знаю, чи потрібна зайва увага, – заминається Олег. – Тут паб відкривати треба, а вони ж будуть досліджувати місяцями. Ще вирішать, що це безцінне мистецтво, й мій підвал конфіскують.

За два тижні паб урочисто відкрили. Стелю густо зашпаклювали і пофарбували

Сейчас вы читаете новость «Безцінна знахідка». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи