суббота, 17 марта 2012 16:00
Олена Павлова
Олена Павлова
Олена Павлова

Хід до тюрми

- Що ти мене дуриш, це ж сільська хата! - каже подруга, коли дарую їй листівку з парламентом Андорри.

Casa de la Vall або Дім долин - найменший в Європі будинок парламенту. Розташований у старовинній триповерховій кам'яниці. Екскурсію веде чорнява андоррська пані Анна, на вигляд під 40 років, вагітна.

Зала засідань не набагато більша за мою зйомну кімнату на Оболоні. На стіні - портрети Ніколя Саркозі та іспанського єпископа. Для співкнязів Андорри - два трони. Напівколом біля стін - високі дерев'яні готичні стільці для парламентарів. Посередині хай-тек стіл із мікрофонами й простішими стільцями - для міністрів.

- У парламенті Андорри 14 чоловіків і 14 жінок. Збираються вони тут тричі на рік. Важливі документи лежать у шафі семи ключів. Відкрити її можна, тільки вставивши одночасно сім ключів - по одному з кожного регіону Андорри, - показує Анна старовинну вишукану різьбу на меблях. - Осі ці шість лав - для звичайних мешканців. Кожен андоррець може відвідати засідання парламенту.

Кожен може відвідати засідання парламенту

Позаду - крихітна капличка. Погляд Мадонни, як контрольний постріл, спрямований на можновладців з-за народних лав.

У цьому самому приміщенні містився суд - у сусідній, оздобленій деревом залі, що нагадує бібліотеку. В третій кімнаті - кухня з піччю й середньовічним посудом.

- Парламентарі тут жили кілька днів, коли відбувалися засідання. Вони досі вбираються в такий одяг, - Анна показує на картину, де зображений чоловік у шапці-трикутнику, коротких штанях і камізельці. - Цей одяг носили бідняки, це символізує близькість до народу. Парламенту стало тісно в цьому будиночку, тому звели просторіший. Будівлі старого й нового парламентів сполучає підземний хід. Раніше він вів до в'язниці. Але її теж перенесли в інше приміщення. Сьогодні в Андоррі відбувають покарання 30 ув'язнених.

Сейчас вы читаете новость «Хід до тюрми». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи