вторник, 19 февраля 2008 14:26

СБУ передала УПЦ (КП) розсекречені кримінальні справи на репресованих священиків

Служба безпеки України у вівторок, 19 лютого, передала Українській православній церкві Київського патріархату копії розсекречених матеріалів архівних кримінальних справ на реабілітованих священиків Української автокефальної православної церкви, ліквідованої радянською владою в 1930-х роках.

Про це сказано у повідомленні прес-служби СБУ.

Відповідно до повідомлення, передача матеріалів кримінальних справ відбулася за дорученням Президента Віктора Ющенка.

"Радянські документи, які зберігаються в архіві СБУ, свідчать, що із середини 20-х років минулого століття УАПЦ стає об"єктом репресивних заходів ГПУ-НКВС. Починаються арешти духівництва й єпископату церкви (тільки в 1926 році було заарештовано понад 100 священиків). В 1929 році частина єпископів УАПЦ проходила за сфабрикованою кримінальною справою, порушеній проти організації "Союз звільнення України". Всі вони потім були заслані в табори, розстріляні", - сказано у повідомленні.

У повідомленні також йдеться, що першого голову церкви митрополита Липківського було відсторонено від посади голови УАПЦ в 1927 році й розстріляно в 1938 році.

У зв"язку з репресіями й арештом більшості ієрархів церкви в 1930 році УАПЦ припинила своє існування.

"Служба безпеки України розшукала в архіві й оприлюднить копії матеріалів 10 справ на репресованих служителів культу. Практично у всіх архівних справах реабілітованих священнослужителів діючих в 20-40 роках в Україні традиційних церков відсутні дані щодо їхніх родичів, які мають право одержати відповідні документи. Тому розсекречені архівні матеріали передані Українській православній церкві Київського патріархату, що вважає себе спадкоємцем автокефальної традиції", - зазначається в повідомленні.

СБУ розсекретила унікальні документи щодо засудженого в 1926 році архієпископа Харківського й Слобожанського УАПЦ Олександра Ярещенка.

СБУ також активізувала заходи щодо пошуку документів відносно УАПЦ, а також Автономної Української православної церкви, Всеукраїнської спілки релігійних товариств православної автокефальної синодальної церкви.

Копії розсекречених документів СБУ передала патріарху УПЦ (КП) Філарету.

УАПЦ існувала з 1921 по 1930 роки, діяла у всіх регіонах України.

За офіційним даними, в 1927 році церква об"єднувала близько 1300 товариств, що становило 15% від усієї кількості релігійних громад.

Сейчас вы читаете новость «СБУ передала УПЦ (КП) розсекречені кримінальні справи на репресованих священиків». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі