вівторок, 19 лютого 2008 14:26

СБУ передала УПЦ (КП) розсекречені кримінальні справи на репресованих священиків

Служба безпеки України у вівторок, 19 лютого, передала Українській православній церкві Київського патріархату копії розсекречених матеріалів архівних кримінальних справ на реабілітованих священиків Української автокефальної православної церкви, ліквідованої радянською владою в 1930-х роках.

Про це сказано у повідомленні прес-служби СБУ.

Відповідно до повідомлення, передача матеріалів кримінальних справ відбулася за дорученням Президента Віктора Ющенка.

"Радянські документи, які зберігаються в архіві СБУ, свідчать, що із середини 20-х років минулого століття УАПЦ стає об"єктом репресивних заходів ГПУ-НКВС. Починаються арешти духівництва й єпископату церкви (тільки в 1926 році було заарештовано понад 100 священиків). В 1929 році частина єпископів УАПЦ проходила за сфабрикованою кримінальною справою, порушеній проти організації "Союз звільнення України". Всі вони потім були заслані в табори, розстріляні", - сказано у повідомленні.

У повідомленні також йдеться, що першого голову церкви митрополита Липківського було відсторонено від посади голови УАПЦ в 1927 році й розстріляно в 1938 році.

У зв"язку з репресіями й арештом більшості ієрархів церкви в 1930 році УАПЦ припинила своє існування.

"Служба безпеки України розшукала в архіві й оприлюднить копії матеріалів 10 справ на репресованих служителів культу. Практично у всіх архівних справах реабілітованих священнослужителів діючих в 20-40 роках в Україні традиційних церков відсутні дані щодо їхніх родичів, які мають право одержати відповідні документи. Тому розсекречені архівні матеріали передані Українській православній церкві Київського патріархату, що вважає себе спадкоємцем автокефальної традиції", - зазначається в повідомленні.

СБУ розсекретила унікальні документи щодо засудженого в 1926 році архієпископа Харківського й Слобожанського УАПЦ Олександра Ярещенка.

СБУ також активізувала заходи щодо пошуку документів відносно УАПЦ, а також Автономної Української православної церкви, Всеукраїнської спілки релігійних товариств православної автокефальної синодальної церкви.

Копії розсекречених документів СБУ передала патріарху УПЦ (КП) Філарету.

УАПЦ існувала з 1921 по 1930 роки, діяла у всіх регіонах України.

За офіційним даними, в 1927 році церква об"єднувала близько 1300 товариств, що становило 15% від усієї кількості релігійних громад.

Зараз ви читаєте новину «СБУ передала УПЦ (КП) розсекречені кримінальні справи на репресованих священиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі