вторник, 12 июля 2011 15:40
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Лаврські троянди

— Матушка велела сначала красные ложить, потом белые, — двоє дівчаток навприсядки ретельно викладають трояндами вхід до Києво-Печерської лаври. За мить розпочнеться святкове богослужіння на честь 45-річчя архієрейської хіротонії Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Подвір'я біля Успенського собору заполонили півсотні чорних автівок представницького класу — "лексуси", "мерседеси", "тойоти", "ауді". Днем раніше до Києва з'їхався весь єпископат УПЦ(МП),  настоятелі й намісники монастирів.

Служба відбувається на вулиці. Митрополит Володимир згадує добрим словом Патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Його промову підхоплюють жваві баси, з мікрофонів лунає: "Мир вам!".

Водії духовенства тим часом байдикують. Цмулять каву із пластикових стаканчиків. Вона тут коштує 10 гривень. До неї можна купити освячений шоколад "Киево-Печерская лавра" з лісовими горіхами за 12. На упаковці застереження, щоб не викидали до смітника, а спалили. Коробка лаврських цукерок праліне коштує 28.

Можна купити освячений шоколад із лісовими горіхами

Аби роздивитися службу, православні повилазили на лави. Дехто знімає все на мобілку. Попід стінами стоять сестри милосердя у білих накидках із червоними хрестами, як у кіно про Першу світову. Неподалік двоє чоловіків у білогвардійських строях. Оператор телеканалу "Глас" фільмує подію з високої будівлі Успенського собору.

На її тлі фотографується група корейців. Підбирають лаврські троянди й чіпляють до лацканів піджаків. Раптом зойкають і біжать позувати коло розмаїття "мерседесів". Водії супляться, жестами наказують прибрати фотоапарати.

Вірян сповідають на вулиці. Питаю, скільки платити "за здравіє", а скільки "за упокій".

— Доцю, як і гривню даси, то буде пожертва, — підказує бабця у ситцевій хустині.

Я замовляю сорокоуст.

— Ложите 20, а лучше — 50, — озивається священик.

О 10.45 служба закінчується. Чорний кортеж із мигалками вилітає з лаврських воріт. Зустрічні авто поспіхом тиснуться до узбіччя. Важкі колеса чавлять червоні й білі троянди.

Сейчас вы читаете новость «Лаврські троянди». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

33

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи