вторник, 05 апреля 2011 15:30
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

2012

Колись серед татових паперів я знайшла книжку з яскравою обкладинкою і нецікавим змістом. На обкладинці було зображено календар майя. Я це розумію уже тепер, переглядаючи передачі про можливий кінець світу 2012 року.

Тоді ж я ще не вміла читати, а малюнки про загадки цивілізації були нудні — чорно-білі. Тож я взяла олівці й домалювала пітекантропам кольорові хвости, одягла їх у штани й циліндри. Єгипетська цариця отримала букет квітів у руку, а військо Александра Македонського — вуса й бороди.

Через зміщення полюсів Землю затоплює вода, гинуть майже всі

Кажуть, усе станеться так швидко, що не встигнемо й писнути. Здається, Земля вже запустила механізм самоочищення. Сценарії різноманітні: комети, землетруси й метеоритний дощ.

Телебачення на всю моделює можливий кінець світу: ось через зміщення полюсів Землю затоплює вода, гинуть майже всі. На іншому каналі Сан-Франціско накриває хвиля, спричинена падінням комети. Або ще варіант — термоядерні реакції вичерпають запаси водневого палива в центрі Сонця, воно перетвориться на червоного гіганта і поглине нашу планету.

— Це ж можна взяти кредит на круту машину і не віддавати його, — мріє Ірина. Вона недавно отримала водійські права й ще не натішилася.

— Або узяти й таки вийти заміж за Костю, — розмірковує Віка. Вона хотіла би знайти мільйонера, але не вкладається у терміни. А Костя — оно він, завжди поруч.

Знайомі гадають, чи варто розраховувати на квитки до Євро-2012 — встигнемо чи ні? А потім за пивом фантазують, якими будуть наднові люди, котрі житимуть після нас. Які надбання нашої цивілізації зберігатимуть у музеях майбутнього? Може, капсулу із посланням до піонерів 2015 року чи пудреницю, пластмасовий брелок-відкривачку або й оцю банку з-під пива?

Може, через тисячі років хтось напише працю про нашу цивілізацію й навіть захиститься. Це буде солідний трактат про доісторичних людей із довгим списком літератури. Може, книжку про нас випустять — нецікаву і з чорно-білими ілюстраціями.

А потім якась непосидюча дитина візьме олівці та домалює нам вуса і хвости.

Сейчас вы читаете новость «2012». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

9

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи