воскресенье, 28 октября 2012 09:33
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

У новій Раді більше депутатів на перших порах голосуватимуть власноруч

Після виборів чекати на кардинальні змін щодо якості Верховної Ради не варто. На жаль, криза парламентаризму зайшла занадто далеко і потрібні оперативні заходи, потрібні нові механізми підвищення політичної відповідальності. Поки що я не бачу реальних кроків у цьому напрямку.

Можливо, новий склад Верховної Ради піде на це, але це має бути воля керівників впливових політичних сил, у першу чергу Партії регіонів. Найбільші проблеми, на жаль, пов'язані саме з поведінкою депутатів від партії влади — насамперед, кнопкодавство. Всі активні прогульщики, за виключенням деяких, — це представники ПР. Ще трохи і ми перейдемо на дистанційну роботу деяких наших депутатів. Наприклад, феномен депутата Сергія Кия, коли людина не ходить на засідання Верховної Ради, а виявляється найбільш продуктивним депутатом за кількістю проголосованих законодавчих актів.

Пропоную вдосконалити роботу ВР: якщо деяким нашим можновладцям немає часу ходити на засідання, то давайте встановимо пульти для голосування в їхніх офісах — нехай звідти голосують. А ще краще, давайте встановимо пульти для голосування у керівників фракцій і найбільш впливових фігур, які реально контролюють депутатські групи, хай вони голосують. Це поки жарти. Але, на жаль, рухаємося ми в цьому напрямку.

Проте нова Верховна Рада буде більш жвавою, більш активною, ніж в останні роки. Буде більше депутатів, які будуть голосувати власноруч. І це буде пов'язано з депутатами-мажоритарниками, хоча б спочатку. А от далі, коли все "устаканиться", деякі з нових депутатів можуть опанувати погані звички чинних нардепів і це буде небезпечно.

Головне, щоб все таки парламент став більш самостійним. Щоб не боролися біля трибуни і президії, а щоб все ж таки шукали компроміси, узгодження інтересів суспільних і політичних, щодо ключових питань суспільного розвитку.

Мажоритарна складова матиме неоднозначний вплив на якість роботи парламенту. З одного боку, те, що буде представництво територіальних інтересів — це, на мій погляд, позитив. Все ж таки, у депутатів-мажоритарників буде підвищена політична відповідальність у тому сенсі, що їм доведеться наступного разу переобиратися у своїх регіонах, тому їм треба буде бути більш активними у своєму окрузі.

Зв'язок депутатів з територіями посилиться — це плюс. Крім того, значна частина цих депутатів буде більш активно працювати в Раді, ніж їхні товариші, за яких все вирішують вожді. Це також може бути позитивом. Але наскільки надовго — побачимо. Також ці люди можуть зменшити рівень підконтрольності. Звичайно, на них можна буде впливати, вони будуть приєднуватися до впливових політичних сил, але все ж таки, вони будуть коливатися разом з політичною та соціально-економічною кон'юнктурою. Тому нова ВР все ж таки буде більш політично жвавою, і більш неоднозначною, ніж її попередниця. Тому, я сподіваюся, що у новій Раді буде більше політичного життя.

Сейчас вы читаете новость «У новій Раді більше депутатів на перших порах голосуватимуть власноруч». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі