четверг, 23 июня 2011 13:39

У Лондоні згорів єдиний театр

Під час прем'єри п'єси Вільяма Шекспіра "Генріх VIII" 29 червня 1613 року згорів єдиний тоді в Лондоні театр "Глобус". Автор твору пожежі не бачив - за місяць до того він повернувся до рідного міста Стратфорда й узявся до лихварства.

Спекотного дня у фахверковій, під стріхою будівлі театру зібралися близько трьох тисяч глядачів. Їм розносили глеки з елем - міцним пивом. Перед виставою був традиційний "розігрів" публіки - виступи блазнів. Захмелілі глядачі обсипали їх лайливими жартами. Про початок першого акту оголосили пострілом із бутафорської гармати. Палаючий пиж упав на солом'яний дах театру. "Спершу виднівся лиш легкий дим, на який глядачі не звернули уваги, але за мить вогонь почав стрімко поширюватися", - згадував свідок, поет Генрі Воттон. Попри тисняву й бійки евакуюватися встигли всі. Обпікся лише п'яниця, який спав біля виходу. Та й він вчасно додумався вилити пляшку елю на охоплені вогнем штани.

Театр відбудували за рік. Шекспір доклав власні 105 фунтів стерлінгів, $240 тис. на сьогоднішні гроші. Новий "Глобус" міська влада Лондона знесла 1644-го  після скарг християн-пуритан - у театрі виявили нелегальні бордель і приміщення для азартних ігор.

 

Володимира Сосюру почали громити за вірш "Любіть Україну"

"Під такою творчістю підпишеться будь-який недруг українського народу з націоналістичного табору, скажімо, Петлюра, Бандера", - розносила 53-річного Володимира Сосюру за вірш "Любіть Україну" московська газета "Правда" 2 липня 1951-го. Поет написав його 1944-го, за вечір, по прибутті до зруйнованого Києва. Вірш увійшов до збірки, нагородженої Сталінською премією. Сосюра одержав 50 тис. крб. "Любіть Україну" внесли до шкільних та університетських хрестоматій. А через сім років Йосипові Сталіну потрапив на очі російський переклад вірша в ленінградському журналі "Звезда".

- За зовнішньою красою поетичної форми відсутні гнівний осуд під'яремного ладу в минулому та яскравий опис нового, соціалістичного життя українського народу, яке стає лише світлішим і кращим, - обурювався вождь у Кремлі.

Сосюру не врятували й рядки про братні радянські народи та "стягів багряний шум". На пленумі Спілки письменників України тодішнє літературне керівництво республіки під наглядом працівників управління пропаганди й агітації ЦК КП(б)У влаштували Володимирові Сосюрі "рознос". Він тривав чотири дні поспіль. Потім "Любіть Україну" критикували в трудових колективах. Бібліотекарі та продавці книгарень спішно склеювали або вирізали сторінки зі "шкідливим" віршем. У народі ж тим часом почала кружляти пародія на цю кампанію:

Любіть Україну, як хочте любіть,

Як вітер, як трави, як води,

Та тільки мовчіть і про це не кажіть,

Бо вб'ють вас при першій нагоді.

Сосюру почали вбивати як поета - редактори припинили приймали його твори до друку. Тож до смерті Сталіна в березні 1953-го він писав "у шухляду".

 

2 229 000 доларів

за стільки на аукціоні Sotheby's 29 червня 1985-го продали розмальований Rolls Royce британського співака Джона Леннона. На нинішні гроші це приблизно $5 млн 350 тис. Авто (на знімку) придбав американець Джим Петтісон із Міжнародної корпорації Ripley. Леннон купив модель Phantom V за 20 років до того й запросив циган оздобити авто. Ті розмалювали його візерунками та квітами, а на даху зобразили зодіакальні Терези.

- Rolls Royce - не східний бордель! - ображено заявив тоді представник фірми-виробника.

Леннонів психоделічний Phantom після цього аукціону визнали найдорожчим автомобілем у світі.

 

 

 

28 червня 1751 року в Парижі у друкарні Андре-Франсуа ле Бретона накладом 2,5 тис. примірників вийшов перший том "Енциклопедії, або Тлумачного словника наук, мистецтв і ремесел". Проект, що став символом епохи Просвітництва, стартував 1746-го і тривав 26 років. Працювала над ним команда зі 160 найавторитетніших французьких філософів, природознавців, інженерів, лікарів, політиків і юристів на чолі з письменником і мислителем Дені Дідро (1713 - 1784). Результат - 17 томів тексту, близько 20 млн слів та 11 томів ілюстрацій.

В італійському місті Турин 1 липня 1847 року заснували виноробську фірму, що згодом отримала назву Martini & Rossi - за прізвищами менеджера Алессандро Мартіні й винороба Луїджі Россі. Підібравши унікальну комбінацію трав і спецій, Россі зумів зробити свій вермут чи не найпопулярнішим аперитивом у світі. Престиж марки особливо зріс у 1910-х із появою "короля вермутів" - Martini Bianco.

Гетьман Павло Скоропадський 2 липня 1918 року затвердив "Закон про громадянство Української Держави". Особи, які його набували, мали скласти "Заприсяжне обіцяння": "Обіцяю та заприсягуюсь бути завжди вірним Українській Державі як своїй Батьківщині, охороняти інтереси Держави й усіма силами допомагати її славі й розцвіту, не жалкуючи для цього навіть і свого життя". Право на українське громадянство скасовувалося в разі прийняття особою громадянства або підданства іншої держави.

 

Сейчас вы читаете новость «У Лондоні згорів єдиний театр». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі