четверг, 11 ноября 2010 13:34

"Колючу шубу пришивали по сантиметру"

 

У серпні неподалік від польського міста Пшемишль під машину потрапила їжакова  сім'я. Їжачиха необачно вивела на дорогу сімох своїх малюків. Вижили лише п'ятеро. Матір з обідраним лівим боком доправили до приватної ветеринарної лікарні, де її оперували 5 год.

32-річний Радослав Федачинський із дитинства допомагав батьку Анджею лікувати тварин. Шість років тому закінчив факультет ветеринарної медицини у Вроцлаві, проходив практику в Нідерландах та Фінляндії. Зараз працює в сімейній клініці "Ада" та добровільно асистує в Осередку реабілітації диких тварин Пшемишля.

- Разом з асистентом Якубом Котовічем біля операційного столу провели понад 5 годин. Фактично зшивали їжачиху по частинах. Увесь лівий бік від шиї до хвоста був здертий. Ввели їй наркоз, аби не згорталася в клубок. У їжаків не відновлюється голчастий покрив, тому колючу шубу пришивали по сантиметру. Пес чи кіт без шерсті можуть обійтися, а їжаки без голок робляться беззахисними й довго не живуть.

Такі пацієнти трапляються нечасто. З їжаками мав справу й раніше, але зазвичай лікував незначні рани. Ці тварини дрібні, тому знайти вену для ін'єкції майже неможливо. Снодійне їжачисі вкололи в кістку.

Коли вона зовсім одужала, відпустили. Не раз бачили її з малятами біля лікарні. Але зараз у їхнє життя не втручаємося. Сім'я їжаків у нас прожила цілий місяць. За цей час у їжаченят м'які голки змінилися на гострі. Дуже звикли до них, назвали їх Гапшьо, Апсік, Шпьошек, Грубек, Мендрек. Це імена з казки "Про сімох гномів", бо спочатку їх було семеро. Мамі дали кличку Фіона.

Найчастіше лікуємо котів та собак. Але не відмовляємо, коли просять допомогти екзотичним улюбленцям. Одного разу рятували циркового верблюда. В нашому регіоні біля польсько-українського кордону тримають у господарстві лева. Власник привіз його ще левеням. Коли-не-коли фермер запрошує нас на профілактичні огляди своїх улюбленців. У нього там є екзотичні змії, ящірки, жаби з Південної Америки.

Останнім часом все частіше почали приносити скалічених звірів з околиць Перемишля. Шість років тому з батьком заснували благодійну організацію Осередок для реабілітації диких тварин. Нам допомагає моя 8-річна донька Юля. Щороку до нас потрапляють не менше 400 птахів. У сезон полювання часто-густо доводиться лікувати сарн, які втекли від мисливських собак чи вирвалися з пасток. Доводиться промивати лебедям шлунки. Витягаємо звідти гілочки, які вони проковтують разом з травою і не можуть перетравити. За шість років серед наших пацієнтів були 115 лелек. Вправляємо крила лелеченятам, якщо ті випадають із гнізда. На антибіотики та знеболювальне для одного птаха треба 200 - 400 злотих (560 - 1120 грн).

Оперувати диких тварин дуже тяжко. Востаннє мали багато клопоту з риссю. Страшно було  її втратити, але й самі боялися покалічитися. Знеболювальне давати не можна було, бо тварина мала проблеми з серцем і могла не вижити. Зашивали поранену кінцівку без анестезії. Протягом усієї операції рись вовтузилася та кричала від болю. У будь-який момент могла вирватись і покусати нас.

За 10 - 15 років плануємо робити тваринам операції з пересадки нирок та серця. Зараз на потрібну техніку не вистачає коштів. За минулу зиму на годівлю хижаків в Осередку витратили 4,5 тонни м'яса.

Норман ДЮПОНТ, 48 років, ветеринар, США:

- Уже кілька років працюю на Алясці. Маю приватну ветеринарну лікарню в Нью-Йорку. Займаюся в основному домашніми тваринами. У нас у штаті був цілий перелік лікарів: зоопсихолог, спеціалісти по рептиліях, комахах, рибах, патологоанатом, зооонколог. Зоопсихолог, наприклад, працював найчастіше з декоративними песиками, котрі відмовлялися їсти. У рептилій найбільше проблем через переохолодження. Послуги патологоанатома потрібні розплідникам, котрі мають перевірити від чого померла одна тварина, щоб не заразилися інші.

Прибутки від клініки дають можливість працювати в благодійній організації. Ветеринари, як і лікарі, мають свій кодекс честі. За ним будь-яку тварину, що потрапила в біду, треба рятувати. Найскладніше, що я робив, приймав пологи у ведмедиці. Лісник передзвонив і сказав, що вона не може розродитися. Мала два плоди, один помер і не виходив. Її не брав наркоз. Ми вкололи кілька доз, але не відключалася. Боялися, що розлютиться. Анестезія подіяла після четвертої стандартної ампули. Прийшла до тями, коли зашивали. Лісник боявся, що не прийме маля, але обійшлося без проблем.

 


1. У жовтні американський пластичний хірург Прафул Рамінені прооперував морського лева. Його знайшли рятувальники в каліфорнійській ріці Сакраменто, мав два вогнепальні поранення вище носа. У Центрі морських ссавців, що в місті Саусаліто на тихоокеанському узбережжі США, операція тривала 2 год. Тварині ввели заспокійливе, через 45 хв. вона заснула. Медики витягли дві кулі. Після операції ссавця відпустили назад у річку. 44-річного рибалку Ларрі Леганса, котрий вистрелив із рушниці в морського лева, коли той крав рибу із сітки, засудили на місяць в'язниці і $51 тис. штрафу.

2. У вересні минулого року ветеринар Джим Джарчоу з американського міста Таксон прооперував двох гримучих змій, які зрослися головами й верхньою частиною хребта. Їх знайшли на будівельному майданчику. Лікар розділяв рептилій близько 1 год. За кілька хвилин після операції вже рухалися самостійно. Медик сказав, що за 20 років роботи таке бачить уперше. Оперував безкоштовно.

3. Торік у таїландському місті Лампанг здійснили операцію 48-річній слонисі Мотолі. Тварина 11 років прожила без передньої ноги - наступила на міну, коли в пошуках їжі переходила кордон між М'янмою і Таїландом. Три роки слониха ходила з тимчасовим протезом, доки їй зробили постійний. Перший протез виглядав як боксерський мішок ущерть напханий подрібненою деревиною. Згодом його вдосконалили - додали склопластик і силікон. Тепер Мотола, що важить майже 3 т, вільно пересувається. Операція обійшлася в  $105 тис.

4. 2002 року в Японії дельфінисі Фуджі пришили гумового хвоста. 34-річна тварина з океанаріума "Чураумі", що на японському острові Окінава, потрапила під ніж хірургів через хворобу. Ветеринари відрізали три чверті хвоста, щоб інфекція не поширилася далі. Штучний хвіст вагою 2 кг виготовили добровольці з фірми Бріджстоун - із матеріалу, з якого зазвичай роблять шини для спортивних автомобілів. Тварина звикала до нового хвоста п'ять  місяців. Зараз Фуджі важить 227 кг, майже 3 м завдовжки, вільно плаває і виконує різні трюки. Гумовий хвіст коштує 10 млн ієн - $124 тис.

Сейчас вы читаете новость «"Колючу шубу пришивали по сантиметру"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі