четверг, 30 июня 2011 13:16

Гінекологу вигідно заплатити податковій 200 тисяч євро хабара

Минулого тижня в Греції вперше за кризових часів почали відключати електрику. Дві доби страйкували робітники РРС - найбільшої державної енергокомпанії. Вони виступають проти роздержавлення підприємства.

Щоб отримати 12 мільярдів євро кредиту, уряд, на вимогу МВФ і Євросоюзу, зменшує зарплати, пенсії та соціальні виплати. Торік країна отримала 110 мільярдів євро кредиту. Але економіці це не допомогло. У великих містах закриваються магазини, завмирають будови. Через подорожчання бензину греки пересідають із автівок на громадський транспорт. Держустанови масово звільняють працівників.

23 червня міністр фінансів 54-річний Евангелос Венизелос гарантував інспекторам ЄС і МВФ, що країна знову підвищить податки й скоротить витрати. Так уряд сподівається перекрити нестачу в бюджеті 3,8 мільярду євро. План "затягування пасків" розрахований на п'ять років

Слава ТЕРУЛАНІС, 46 років, експерт антикорупційної організації Transparency International, Афіни:

- Корупція і роздутий штат держслужбовців - це дві головні причини кризи в Греції. Податкова система має діяти так, щоб люди з найбільшим доходом платили у казну 45 відсотків заробленого. Але ніхто цього не робить. Найкращий гінеколог Афін пише, що заробляє щомісяця мінімальну суму - 800 євро. Хоча його річний дохід по "чорній" бухгалтерії - 3-4 мільйони євро. Йому вигідніше заплатити податковій 200 тисяч євро хабара, ніж віддати півтора мільйони державі.

П'ята частина працездатних греків зайняті в державному секторі. В інших країнах Євросоюзу таких не більше 10 відсотків. На одній посаді нерідко працюють четверо. У невеликих містах вони виходять на роботу по тижню на місяць. Кожен має по 2500 євро, дві додаткові зарплати й купу пільг. Позаторік держслужбовцям двічі підвищували зарплату.

Навіть найприбутковіші державні підприємства отримують величезні дотації. Їхні директори вказують довільні цифри в податковій звітності. Якщо перейдуть у приватні руки, то контроль буде жорсткіший.

За умовами для країн ЄС, дефіцит державного бюджету не має перевищувати 3 відсотки від внутрішнього валового продукту. А державний борг - не вищий 60 відсотків. У Греції ці цифри - 13 і майже 120 відсотків. Досі жодна країна Євросоюзу не дозволяла собі подібного. Така сама критична ситуація у Великій Британії, але вона не входить до Єврозони. Німеччина й Франція бояться, що можливий дефолт Греції обвалить євровалюту. Їм нічого не залишається, як покрити грецькі борги. А за кілька років цю допомогу просто спишуть.

Артан КАРАХАЛІОС, 26 років, програміст, Афіни:

- Ми звикли до хорошого життя: щотижня ходити в кіно чи театр, купувати якісну їжу, гарний одяг. Люди бояться втратити це. Коли пішли чутки, що державні підприємства приватизують, усі тільки про це й говорили. Активніші взяли намети й пішли протестувати під парламент.

Клавдія КАНДАКІС, 48 років, Афіни:

- У Греції нема й не було фінансової кризи. Є неправильна політика, коли на роботу влаштовуються по знайомству, процвітає корупція. Хочеш побудувати дім чи піти в лікарню - всюди треба дати хабара.

Лія КАНАРІС, 54 роки, власник готелю, Кастор'я:

- Податківці мене попередили, що сплачуватиму тепер не 20 відсотків прибутків, а 30. Для мого бізнесу це означає загибель. Бо в травні приїхали тільки 40 людей, хоча ми планували 110-120. Не матиму чим розрахуватися з персоналом і перевізниками. Щоб покращити справи, вартість номерів знизили у 1,5 разу. Тепер сім'я може жити в готелі від 75 до 100 євро за добу. Власники сувенірних крамничок і товарів для туристів теж спускають ціни. Усі хочуть позбутися більшості товару і відійти "в тінь".

Андреас ПОЛІРОТУ, 34 роки, вчитель приватної школи, Салоніки:

- Дівчата, які зі мною випускалися, працюють у державних школах. Казали, їм скоротили зарплатню й кількість годин. Через це не встигли вивчити з другокласниками таблицю множення на 7, 8 і 9. Платню вони мають все одно вищу за мене - 2400 євро. Мені платять півтори і 3 тисячі маю відпускних. Замість 13-ї і 14-ї зарплат керівництво забезпечує нам медичне страхування.

Лідія ТЕРАКЕС, 37 років, домогосподарка, Афіни:

- Чоловік працював менеджером у великому торговельному центрі. Мав 1500 євро на місяць. Прибиральники й продавці не отримують там і тисячі. Друг запропонував влаштувати його за хабар прибирати у в'язниці. Заплатили 5 тисяч євро. Зараз Тадій має 2400 євро щомісяця, плюс доплати за небезпечну роботу й 30 відсотків субсидії на комунальні послуги. На роботу виходить через день. Бо у в'язниці чотири прибиральники.

Криза виникла не через держслужбовців. Щодня по телевізору показують наших знаменитостей. Вони мають дорогі машини, яхти, а податків платять, як молочниця. Так робила співачка Алкістіс Протопсалті. А зарплати хочуть зменшувати клеркам і соціальним працівникам.

Ян КАРАКАРІДІС, 29 років, соціальний працівник, Салоніки:

- Батько не хотів, щоб я йшов у туристичний бізнес. Без родинних зв'язків там важко чогось досягнути. Працюю у відділі статистики, стежу за десятьма родинами, які отримують соціальну допомогу від держави. Щомісяця маю зайти до них. Частині співробітників у лютому скоротили платню на 10 відсотків. Але додаткову зарплату на Великдень отримали всі. Заробляю не менше за друзів, які возять на екскурсії туристів. А вільного часу - значно більше.

Зараз не погодився б перейти на іншу роботу. Втратив би страхування, комунальні пільги та допомогу на освіту дітей. Скорочення не боюся. Як це станеться, мені виплатять три зарплати. Піду працювати до батька, у нього своя ферма.

 

45 000 000 000 євро закладено у бюджеті Греції на 2011-й рік на виплати держслужбовцям

535 євро - стільки заплатить протягом року кожен житель країн Євросоюзу по боргах Греції, підрахували спеціалісти аналітичного центру "Відкрита Європа".

 

 

"Греція не впорається сама із ситуацією, в якій опинилася. Зараз нам як ніколи потрібна підтримка Євросоюзу. Банки піднімають вартість обслуговування кредитів. Ще трохи, й ми будемо на межі колапсу"

Георгіос Папандреу, прем'єр-міністр Греції

 

Чого вимагає Євросоюз від Греції

- Скоротити зарплати держслужбовців на 30 відсотків, скасувати 13-ту і 14-ту платні.

- Продовжити до 18.00 робочий день. Зараз більшість держслужбовців працюють до 14.00.

- Підвищити пенсійний вік для чоловіків і жінок до 67 років. Зараз греки можуть виходити на відпочинок, маючи 15 років стажу. При цьому їм виплачують 80 відсотків зарплатні.

- Скоротити пенсії на 10 відсотків усім, хто отримує більше 800 євро. Середня пенсія в країні - 1800 євро.

 

Країни - найбільші боржники

Румунія - найбільший боржник Міжнародного валютного фонду. Її борг - 15,1 мільярду доларів. На другому місці Україна - 14,7, на третьому Греція - 14,5 мільярду.

Всесвітньому банку найбільше заборгували Китай - 12,88 мільярдів доларів, Бразилія - 11,32 мільярду, Індія, Мексика і Туреччина - по понад 10 мільярдів.

Загального зовнішнього боргу найбільше в США - понад 10 трильйонів доларів. Велика Британія винна 8,28 трильйону, Німеччина - 3,9, Франції - 3,46 трильйону. Україна тут на 46-му місці - 39,19 мільярду доларів.

 

Сейчас вы читаете новость «Гінекологу вигідно заплатити податковій 200 тисяч євро хабара». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі