среда, 03 апреля 2013 17:07

Фоменко змінив усю лінію оборони

64-річний Михайло Фоменко виграв два офіційні матчі на посаді головного тренера збірної України. Наші перемогли у Варшаві Польщу – 3:1, а на одеському стадіоні "Чорноморець" обіграли Молдову – 2:1. Це були дебютні для наставника поєдинки кваліфікаційного турніру Кубка світу-2014. Фоменко прийняв команду під час змагань, коли вона перебувала на передостанньому місці. Тепер маємо непогані шанси на другу позицію. Є також імовірність виграти групу. Наступний поєдинок – 7 червня в Чорногорії – прояснить турнірну ситуацію

Що допомогло Фоменку?

1. Відсутність тиску перед матчем у Варшаві

Від збірної після провальних осінніх матчів нічого не чекали. За таких умов українці грають краще – достатньо згадати стартовий матч нинішньої кваліфікації у Лондоні. Нам легше діяти на просторі, а поляки залишали його достатньо.

Перед поєдинком із Молдовою ситуація раптово змінилася. Тиск з'явився. І не тільки тому, що три очки на "Народовому" покращили ситуацію. У Молдови треба було вигравати, щоб реваншуватися за жовтневу нічию на полі суперника. Фоменкові це вдалося.

2. Проблеми польських воротарів

У Польщі, з одного боку, чудовий голкіперський склад: Войцех Щенсни, Лукаш Фабіанський, Томаш Кущак, Артур Боруц. Але всі вони – не в формі. Вийшов Боруц, кращі часи якого минули. Діяв невпевнено. Наші цим скористалися.

3. Самовпевненість суперника

Господарі були переконані, що обіграють нас. Колишній тренер "Кадри" Єжи Енгель навіть зробив прогноз: два м'ячі переваги. Так і вийшло, але перемогла Україна. Ситуація нагадала 2000-й, коли наші під керівництвом Валерія Лобановського стартували у кваліфікації Кубка світу проти підопічних Енгеля. Ми неочікувано програли в Києві – 1:3.

4. Гол Романа Зозулі

Перший тайм матчу був супереч­ливий. Плюс: два забиті м'ячі на початку поєдинку. Мінус: порівняно швидко пропустили й повністю віддали ініціативу. Втратили компактність у лініях, програвали боротьбу, нервував голкіпер Андрій П'ятов. Гол нападаючого "Дніпра" на 45-й хвилині визначив характер гри після перерви – Україна мала відчутну перевагу.

5. Клубні проблеми лідерів ­команди

Андрій Ярмоленко, Олег Гусєв, Роман Зозуля – для них 2013-й почався невдало: вильотом із Ліги Європи. У збірній вони показали продуману та мобільну гру. Так буває, коли футболіст традиційно за національну команду виступає сильніше, ніж за клуб. Наприклад, німець Мирослав Клозе.

Що змінив Фоменко?

1. Попросив флангових більше працювати в обороні

Олег Блохін почав відбір зі схеми 1-4-3-3. Нинішній наставник базово від неї не відійшов, а переналагодив на 1-4-5-1. Така модель дозволяє фланговим футболістам миттєво перебудовуватися на оборону.

2. Омолодив середню лінію

Ключовим рішенням стала заміна Тимощука на Степаненка: капітан збірної сів у запас у польському поєдинку, а півзахисник "Шахтаря" вийшов у стартовому складі. Вочевидь, Фоменко хотів досягти більшої динаміки навіть на шкоду позиційній грі. ­Рішення суперечливе, але результат засвідчив його логічність.

3. Зробив ставку на Хачеріді й ­Кучера

Зліва Блохін довіряв Євгену Селі­ну. У Фоменка виходив В'ячеслав Шевчук. На варшавський матч альтернативи не було через дискваліфікацію "динамівця". В Одесі також грав Шевчук, що резонно, – він гостріше діє в ­атаці.

Ракицький і Михалик не вийшли на свій найкращий рівень. Тому в центрі Фоменко зробив ставку на Хачеріді й Кучера. Незіграність відчувалася, але під час матчів обоє додавали.

Справа вийшов Федецький, а Гусєв грав вище.

Резерв Фоменка

1. Євген Коноплянка

Найталановитіший український футболіст пропустив березневі матчі збірної через травму. Його поява забезпечить Фоменку більший вибір тактичних схем на поєдинок із Чорногорією.

2. Сергій Назаренко

Зимові проблеми "Таврії" вплинули на форму півзахисника. Набравши її, Сергій може розраховувати на повернення до національної команди. Навряд чи він гратиме в ній провідну роль, але посилити гру здатний – завдяки якісному пасу та вмінню виконати штрафний.

3. Антон Шиндер

Форвард "Таврії" цінний тим, що може забити сам і віддати гольовий пас партнеру, постійно рухається в пошуках м'яча.

Проблеми Фоменка

1. Пауза

Фініш чемпіонату України та матч у Чорногорії розділять два тижні. ­Забагато, якщо врахувати помірний графік матчів лідерів українського футболу навесні – з єврокубків усі "вилетіли" швидко. З іншого боку, у чорногорців буде подібний клопіт.

2. Ажіотаж

Збірна повернула вболівальника обличчям до себе. Це добре, але є зворотний бік медалі: напередодні гри проти Чорногорії команда ­Фоменка вперше за його часів перебуватиме під пресом очікувань. 10 років тому з цим не впорався Леонід Буряк, програвши у Греції вирішальний матч відбору на Євро-2004.

Сейчас вы читаете новость «Фоменко змінив усю лінію оборони». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі