среда, 17 октября 2012 19:30

Якщо десь затримали зарплатню, тунісці одразу починають говорити про бунт і революцію

Автор: фото: REUTERS
 

Дитячий журнал "Веселка" у північноафриканській арабській країні Туніс опублікував у рубриці "Куточок знань" інструкцію, як виготовити коктейль Молотова. Саме тут у грудні 2010-го почалася арабська весна – низка повстань проти диктаторських режимів. У Тунісі в сутичках із поліцією повстанці активно застосовували й пляшки із запалювальною сумішшю. За час протестів загинули 219 людей і понад півтисячі були поранені. Нещодавно вибухівку знову використовували – коли виступали проти американського фільму "Невинність мусульман", що ображає пророка Мухаммеда.

"Коктейль Молотова – саморобна запалювальна зброя, що складається зі скляної пляшки з горючою рідиною – олією, спиртом чи бензином – та зануреної в неї матерії, – пояснює дітям "Веселка". – Назву дали фінські солдати під час радянсько-фінської війни на честь міністра закордонних справ СРСР В'ячеслава Молотова".

Збоку є малюнок пляшки із запалом, що горить.

"Пристрій треба підпалити й кинути в бік противника. Влучивши, він розбивається і уражає об'єкт", – пишуть автори.

Міністерство в справах жінок та дітей Тунісу подало позов до суду на журнал "Веселка". Побоюються, що діти можуть скалічитися або використати рецепт із журналу задля вандалізму й тероризму

Мухаммад АЛЬ-ФЕКАН, 41 рік, журналіст дитячого журналу "Веселка", Туніс:

– Проти видання висунули позов, але ми не розуміємо, чому всі поставилися так серйозно до нашої рубрики "Куточок знань". У минулому номері ми розповідали, як удома зробити макет вулкана. Коли інші журнали пишуть, що буде, як до кока-коли кинути Mentos, – ніхто не позивається. Хоч це значно небезпечніше для дитини, бо пляшку може розірвати. Наша розповідь цілком безпечна. Для приготування коктейлю Молотова треба міцний алкоголь, а в наших родинах діти не мають доступу до нього. Навіть якщо вдома і є пляшка.

Ми вирішили описати цю вибухівку, бо діти щодня чують назву в ­новинах. ­Розтлумачили, що це таке і як діє. ­Плануємо розповісти про атомну бомбу. Не думаю, що хтось із хлопчиків чи дівчаток після цього піде збагачувати уран. Дитяча література має змінюватися. ­Потрібно писати про насилля, вбивства, щоб діти могли протистояти їм. Ми думаємо над тим, як коректно розказати про педо­філію. Недавно в Тунісі затримали ­кількох торговців, які викрадали дітей і відвозили їх до Європи. Треба, щоб малі десятою дорогою обходили незнайомців.

Алі САФІН, 28 років, програміст, Туніс:

– Мій 5-річний Ахмад уміє шукати в інтернеті будь-що. Недавно мали скандал із сусідкою, бо він показав її доньці порно­графічні ролики. Тепер знає, що за задоволення дивитися різний непотріб буде добряче битий.

Не бачу сенсу приховувати щось від ­дітей. Якщо їм справді цікаво, ­знайдуть рецепт і вибухівки, і наркотиків. Це – ­реалії теперішнього світу. Але треба пояснювати, що за будь-яку дію є відповідальність.

Надін ДУРБАН, 34 роки, власниця крамниці сувенірів, Меденін:

– Це досить популярний серед дітей журнал. Ми намагаємося не показувати їм мультфільмів і видань, де забагато агресії. Заборонила синові дивитися "Трансформерів". Купую місцеву дитячу пресу, бо впевнена, що там не пропагують нічого поганого.

Звичайно, інструкції приготування коктейлю Молотова не варто давати у ­журналі для малюків. Мій 8-річний син хвилин 15 випитував, чи нема в нас часом удома пального і спирту. Пояснила, що не дозволяю йому робити експерименти самому, бо хтось може постраждати. Але, з іншого боку, моєму чоловікові поліцейські зламали руку у двох місцях – позаторік, під час революції. Він залишився калікою.

Ахмад АЛЬ-МУСАБ, 56 років, інженер, Татавін:

– Ми не навчилися жити мирно після революції. Син із невісткою щодня слухають новини про Сирію і накручують себе. Якщо десь затримали зарплатню, одразу починають говорити про бунт і революцію. Поліція не здатна впоратися з роботою. Досі на вулицях повно кишенькових злодіїв, купа різних банд. У нас є сяка-така влада. Не можемо сказати, що вона значно краща за попередню, є ще багато проблем. Однак це все одно ліпше за війну і кровопролиття.

Не дозволяю синові брати онука на стрільбища. Не хочу, щоб дитина змалку привчалася до зброї. Складаю гроші, щоб відправити його вчитися до Берліна.

Адель ДЖОВАННІ, 40 років, лікар, Туніс:

– Віддали сина в дитсадок для місцевих. Дуже скоро пошкодували, бо їм сильно промивають мізки. Наприкінці першого місяця він попросився ходити з родиною друга до мечеті, хоч ми не сповідуємо жодної релігії. Раз на два дні їм розповідають, як правильно треба молитися Аллаху. І це – світський садок, де майже всі мами працюють і мають освіту. На день народження один малий приніс і подарував кожному в групі по іграшковому автомату. Хлопчиків віддають на бойові мистецтва й силові види ­спорту. Я хотіла домовитися про хореографію, ­однак ніхто з матерів не дослухався до мене. Ми перевели сина в приватний садок для іноземців. Там дорожче. Зате я спокійна, що не виховаю маленького терориста.

Сейчас вы читаете новость «Якщо десь затримали зарплатню, тунісці одразу починають говорити про бунт і революцію». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі