среда, 16 января 2013 17:55

Холмс озброєний смартфоном, однак залишається людиною вікторіанської епохи

 

Ростислав СЕМКІВ, 37 років, літературознавець, директор видавництва "Смолоскип"

– Для всього світу взірцевим Холмсом став актор із осучасненої версії роману Конан Дойла, британського серіалу "Шерлок". Пріоритети змінилися. Ще донедавна образ, утілений Василем Лівановим, зберігав першість. У лондонському музеї на Бейкер-стріт було фото російського актора, його профіль викарбували на ювілейній новозеландській монеті.

Тепер британське кіно взяло реванш. На відміну від екранізації Гая Річі, серіал "Шерлок" зрозуміліший і ближчий англійцям. Холмс, хоч і озброєний смартфоном, залишається людиною вікторіанської епохи. Його принципи – тогочасні, хоча своїм розумом продовжує змінювати світ. Навіть те, що доктор Ватсон – відставний військовий лікар, який повертається з війни на краю світу – це данина імперській традиції Великої Британії. Пара залишається подібною до класичних попередників. Зв'язка "детектив і його помічник" стала традиційною у гостросюжетній літературі. Еркюль Пуаро Агати Крісті мав капітана Гастінґса. Таку форму перейняла й американська масова культура – кожен Бетмен має свого Робіна.

Найдивнішою екранізацією Холмса для мене була чорно-біла англійська стрічка 1940-х. Образ здався дуже карикатурним. Холмс мав розкрити плани нацистів, а у вільний час стріляв у тирі в портрет Гітлера. Осучаснення героїв у "Шерлоку" вдаліше. Це реанімація образу, яким пишаються всі британці. Але ­Англія – країна ліберальна, тому тут спокійно і з гумором ставляться до різних трактувань класики. Ніхто не буде ганьбити іноземців через невідповідність їхніх уявлень про літературних персонажів, як це роблять росіяни з приводу голлівудської екранізації священної "Анни Кареніної".

Холмса і Ватсона вважають коханцями

На 180% під час трансляції першого сезону серіалу "Шерлок" зросли у Великій Британії продажі творів Артура Конан Дойла.

"Ми хотіли витягнути його зі штучного вікторіанського туману й побачити таким, який він є насправді. Шерлок виявився шикарним диваком", – каже сценарист Стівен Моффет. ­Серіал "Шерлок" створила британська компанія Hartswood Films для телеканалу BBC ­Wales. Сценаристи перенесли дію з XIX в XXI ст. Детектив Шерлок Холмс шукає сусіда по квартирі й знайомиться з Джоном Ватсоном – військовим лікарем, який тільки-но повернувся з Афганістану. Разом вони допомагають Скотланд-Ярду в розкритті складних справ. У серіалі Холмса й Ватсона часто вважають за гомосексуальну пару. За порадою психіатра Ватсон веде блог, щоб подолати замкнутість і недовірливість після війни. Він існує за адресою www.johnwatsonblog.co.uk. Час від часу Холмс коментує дописи напарника.

Позаторік серіал став володарем кінопремії BAFTA в категорії "Найкращий драматичний серіал". Перший сезон із трьох серій показали 2010-го. Зараз працюють над третім.

 

Сейчас вы читаете новость «Холмс озброєний смартфоном, однак залишається людиною вікторіанської епохи». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі