четверг, 14 января 2010 19:12

"Проголосуєш двічі — сядеш на два роки"

Оскільки Центральна виборча комісія, суд і парламент не хочуть ухвалювати цивілізоване рішення щодо тих, хто голосує вдома, доведеться потрудитися міліції. Враховуючи факт, що голосування поза виборчими дільницями створює можливості для масових фальсифікацій, Міністерство внутрішніх справ перевірить усіх, хто виявив бажання голосувати вдома. А таких, за даними МВС, в окремих регіонах близько 10%.

— Ми однозначно за ці дні масово, тотально перевіримо всіх громадян, які написали відповідні заяви, — попереджає міністр Юрій Луценко. За його словами, якщо під час перевірок з"ясується, що голосувати вдома захотіли цілком працездатні громадяни, їм загрожує позбавлення волі до п"яти років — за підробку документів. Те ж саме стосується тих, хто писав заяви за "того хлопця". Їх теж притягатимуть до кримінальної відповідальності — за фальсифікацію.

Міністр внутрішніх справ звернувся до громадян, які написали такі заяви, "подумати, що вони вибирають — запропоновані декілька гривень або п"ять років тюрми за підробку документів".

Юрій Луценко наголосив, що перевірки "непрацездатних громадян" в Криму виявили, що вони цілком здатні пересуватися і навіть напиватися. А це означає, що заяви за них написали люди, які планують провести масові фальсифікації виборів.

Утім, за словами міністра, щодня в МВС приходить "лавина повідомлень" про підтасовування результатів виборів на користь Віктора Януковича. Найпопулярніша технологія — підкуп виборця.

— Непоодинокі пропозиції від 50 до 500 гривень із збиранням паспортних даних і пропозиціями голосувати за Януковича зафіксували в Тернопільській, Львівській, Волинській і Житомирській областях, а також у Києві, — каже Юрій Луценко. Він попередив тих виборців, хто спокуситься можливістю проголосувати двічі: — Проголосуєш двічі — сядеш на два роки.

Перевірки "непрацездатних громадян" в Криму виявили, що вони цілком здатні пересуватися і навіть напиватися

Міністр Луценко навів приклад, коли в одному з будинків культури столиці, який орендує депутат-"регіонал" Олександр Супруненко, виборців запросили на святковий новорічний концерт. Після нього волонтери від Блоку Черновецького роздавали продуктові набори, в яких були цукерки, гречка і консерви. При отриманні такого набору люди зобов"язувалися голосувати за Віктора Януковича.

— Відповідно до національного законодавства, такі факти кваліфікуються як порушення виборчого процесу, і за це організаторам процесу світить до п"яти років позбавлення волі, — говорить Луценко. Він закликав громадян повідомляти про спроби підкупу й пообіцяв, що міністерство реагуватиме на такі випадки максимально оперативно.

Коментуючи можливість співпраці з Віктором Януковичем у разі його перемоги на виборах, Юрій Луценко каже, що не розглядає фантастичних варіантів.

— Пан Янукович — дуже прикольний чоловік, за його висловлюваннями смішно спостерігати. Мені подобається його заява про встановлення справедливості, про те, що він ніколи не пробачить НАТО за бомбардування Чорногорії... Він — прикольний політик, але це не означає, що він може бути президентом... Янукович може обіймати будь-які посади, але посада голови держави передбачає ще й моральний приклад для нації... Я не бачу такого прикладу, — наголошує Юрій Луценко.

Сейчас вы читаете новость «"Проголосуєш двічі — сядеш на два роки"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі