Влада віддала ворогу стратегічну титанову галузь. Домовляються?

Продавати стратегічну галузь під час війни - не найкраще рішення. Особливо - за ту суму, яку отримає Україна. Тим більше - бізнесу, прямо пов'язаному з російським воєнним виробництвом. Що означають такі дії влади?

Отже, Кабінет міністрів у п'ятницю ухвалив рішення про продаж державного пакета акцій Об'єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК), проданої у минулу середу Фондом держмайна на приватизаційному аукціоні з одним учасником. КМУ з надзвичайною швидкістю погодив продаж 100% акцій ОГХК ТОВ "Цемін Україна" з групи компаній NEQSOL Holding, яка є власником оператора мобільного зв'язку "Vodafone Україна", за 3,938 млрд. гривень. Але справа тут не в грошах.

ОГХК - найбільше в Україні підприємство з видобування та збагачення титанових руд

ОГХК - найбільше в Україні підприємство з видобування та збагачення титанових руд. Я не буду тут розписувати що являють собою титанові руди, для чого титан потрібний, як пропутінське ескорт-угруповання Фірташа взяло свого часу під контроль родовища титанових руд в інтересах російської ВСМПО-АВИСМА та й українську титанову галузь в цілому, як росіяни зробили титанозалежними США та ЄС. Про пристрасті навколо українського титану на основі доступних матеріалів можна зробити багатотомне видання. Хто бажає, той може знайти більш деталізовану інформацію через пошукові системи.

Я про інше. Продали і радіють. Мовляв, послали гарний сигнал ринку, приватизувавши держмайно та ще й за таких обставин - країна у війні, агресія Росії триває, а інвестори в нас повірили!

...уряд і влада у цілому отримували інформацію про неприпустимість такого варіанту приватизації, після якої сформується новий ланцюжок постачання української титанової сировини для ворога, тобто для провідного холдингу російського ВПК "Ростех"

Кому продали??? Я переконаний, що з боку спеціальних служб України та й не тільки, уряд і влада в цілому отримували інформацію про неприпустимість такого варіанту приватизації, після якої сформується новий ланцюжок постачання української титанової сировини для ворога, тобто для провідного холдингу російського ВПК "Ростех", який виробляє усю ту смертоносну машинерію, яка летить на українські міста, промислову інфраструктуру і позиції Сил оборони України.

"Корпорация ВСМПО-АВИСМА" є частиною "Ростеху". (Принагідно, у відповідь на періодичні запитання як цю абревіатуру прочитати, пишу спеціально, ВСМПО-АВИСМА це: Верхнесалдинское Металлургическое Производственное Объединение - АВИационные Специальные Материалы (Верхньосалдинське Металургійне Виробниче Об'єднання - АВІаційні Спеціальні Матеріали, ред). Деталізовано - це "російська металургійна компанія, що виробляє титан та вироби з нього, найбільший у світі виробник титану. Компанія виробляє понад 90% російського титану, експортує продукцію до 50 країн світу, маючи близько 450 замовників. Є єдиною у світі титановою компанією, яка здійснює повний цикл виробництва - від переробки сировини до випуску кінцевої продукції".

Отже, кому продали ОГХК торговці з Печерських пагорбів?

Насіб Гасанов. Про цю персону мало хто знає, але він вважається "смотрящім власником" активів Азербайджану поза його кордонами. Він працює в тандемі з Бейляром Еюбовим, начальником президентської охорони - така собі азербайджанська версія силогархії: альянсу силовика та олігарха. Показово, що коли відходив в інший світ Гейдар Алієв, батько нинішнього некоронованого монарха Азербайджану, то у ніч з 1 на 2 серпня 2003 року в палаті, окрім сина Ільхама, були присутні голова президентської адміністрації Раміз Мехтієв та начальник особистої охорони президента Бейляр Еюбов, які й прийняли консенсусне рішення про призначення прем'єром Алієва-молодшого.

Отже, український титан потрапляє під контроль квазімафіозного угруповання походженням з (не)дружньої країни

Отже, український титан потрапляє під контроль квазімафіозного угруповання походженням з (не)дружньої країни. Формально, звісно, Азербайджан вважається дружньою країною, навіть в "Стратегії зовнішньополітичної діяльності" вказується як стратегічний партнер. Аякже! Надає гуманітарну допомогу, виступає за територіальну цілісність, вітає з днем незалежності, тощо… Але фактично Азербайджан вже у недружньому Україні таборі. Якщо взяти до уваги, що ключові ролі у цьому таборі відіграють Росія та Китай, з якими Баку вже пов'язують відносини союзництва та стратегічного партнерства, то Азербайджан на боці ворога. Його зовнішньополітичні вектори є чіткими і однозначними - ШОС, БРІКС, ЄАЕС.

Мовою офіціозу:

22.02.2022, Алієв, Кремль, підписання "Декларації про союзницьку взаємодію між Азербайджанською Республікою та Російською Федерацією", за два дні до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну: "Ця Декларація виводить наші відносини на союзницький рівень".

МЗС РФ, 07.06.2023: "25 травня президент Азербайджану Ільхам Алієв вперше в історії на запрошення російського лідера Володимира Путіна взяв участь у засіданні Вищої Євразійської економічної ради. Путін подякував Алієву за участь у засіданні та підкреслив, що відносини Азербайджану з країнами-членами організації постійно зростають і мають значення для кожної країни організації. Ільхам Алієв у своєму виступі зазначив, що хоча він і бере участь у роботі саміту ЄвразЕС, і бере участь як гість, але в повному розумінні слова гостем себе не почуває, оскільки Азербайджан давно і активно взаємодіє з усіма державами ЄАЕС, за винятком Вірменії".

19.08.2024, Алієв, Баку, доповідь Путіну: "Положення Декларації про союзницьку взаємодію, підписану в лютому 2022 року, успішно реалізуються. Наші країни діють як союзники, як друзі, як близькі партнери та сусіди".

08.10.2024, Кремль, зустріч Алієв - Путін на полях саміту СНД:

Алієв: "Сьогодні також хороша можливість, як Ви зазначили, ще раз пройтися щодо цих питань, тому що порядок денний досить великий, і ті проєкти, особливо нові, які ми намітили в Баку в серпні, вимагають, звичайно, постійної уваги та контролю. Тож сьогодні гарна можливість ще раз пройтися порядком денним і визначити конкретні кроки для виконання тих домовленостей, яких ми досягли".

"Багато добрих цікавих проєктів і у сфері енергетики, і у сфері інфраструктурного розвитку. Усі проєкти як двосторонні, так і односторонні перспективні, реальні та живі", - наголосив глава російської держави.

...через азербайджанську "прокладку" росіяни хочуть відновити опосередкований доступ до титанової сировини з українських родовищ

Азербайджан, як і його головний стратегічний партнер і союзник Туреччина, не помічені у наявності намірів і можливостей розвинути титанову галузь за взірцем російської, хоча для Анкари розвиток аерокосмічної промисловості та ракетобудування є пріоритетом. Однак, масштаб не той. Тож так чи інакше, через азербайджанську "прокладку" росіяни хочуть відновити опосередкований доступ до титанової сировини з українських родовищ.

Титановий кейс дуже показовий в контексті іншої потенційної оборудки - з "азербайджанським" газом. Зверніть увагу на офіційне фото з сайту президента Азербайджану під час зустрічі на полях Мюнхенської безпекової конференції та коментар під ним: "17 лютого у Мюнхені за зверненням протилежної сторони відбулася зустріч Президента Азербайджанської Республіки Ільхама Алієва з Президентом України Володимиром Зеленським". За зверненням "протилежної сторони"…. Ось так іменують Україну в Баку, в той час як Росія, за словами Алієва, "союзник, друг, близький партнер".

Якщо оборудка з "азербайджанським" газом пройде, то це означає, що п'ята колона схилила Банкову виконати певні передумови з Кремля для того чи іншого формату переговорного процесу

П.С. Приватизація ОГХК - це наступний тест перед оборудкою з "азербайджанським" газом, подібно тому, як тест з "угорською" нафтою відкрив вікно можливостей для титанової оборудки. Слідів "Газпрому" ми, звісно, ще не бачимо, але вони вже є (про це буде пізніше). З його боку, в притаманній манері озвучена пропозиція, від якої важко відмовитись на Печерських пагорбах, де вже готуються до виборів і формують відповідний фонд. Якщо оборудка з "азербайджанським" газом пройде, то це означає, що п'ята колона схилила Банкову виконати певні передумови з Кремля для того чи іншого формату переговорного процесу.

Поки що можна констатувати, що Кремль активізував свої "активи" в Європі та Азії - Орбана по нафті, Фіцо по газу, Алієва по титану і газу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі