Розслідування щодо ГУР: спроба зриву постачання зброї

В Україні давно функцію слідчих органів перебрали на себе журналісти. Саме їхні розслідування найчастіше виводять на чисту воду потужні корупційні схеми. Однак є випадки, коли варто запитати себе: а кому вигідне це викриття?

Мережею несуться вкиди про очікувані відставки глави Міноборони Умєрова та ГУРу Буданова. На фоні цієї інфодемії починаються брудні політичні ігри, кожен намагається щось виторгувати: хтось посади, десь хочуть перехопити потічок чи збільшити квоту бронювання тощо.

Тому коли на тлі чуток про відставки "раптом" з'являються гучні розслідування про зловживання та корупцію - не варто відразу вестися на бренди, які ці розслідування публікують. Для початку потрібно розібратися, кому вигідно? Ми ж свідомі, що оператори ринку поставок боєприпасів та зброї в Україну, м'яко кажучи, не "пухнасті зайчики". Спецекспортери знаходяться в зоні підвищених корупційних ризиків.

Проте, коли розслідувачі вихоплюють окремі історії імпорту боєприпасів і без документів-пруфів на руках починають, з посиланнями "на неназваниі джерела в Мінобороні", мочити керівництво ГУРу, виглядає це cумнівно. Я про розслідування Михайла Ткача щодо "Спецтехноекспорту".

...під Авдіївкою співвідношення було 1 наш постріл на 10 російських. Тоді поставки боєприпасів в Україну курувалися саме Міноборони. Вже восени цього року, не в останню чергу дякуючи тому, що завезенням снарядів в Україну займалася воєнна розвідка, співвідношення склало 1 до 3

Сам журналіст визнає, що на початку ми мали снарядний голод, під Авдіївкою співвідношення було 1 наш постріл на 10 російських. Тоді поставки боєприпасів в Україну курувалися саме Міноборони. Вже восени цього року, не в останню чергу дякуючи тому, що завезенням снарядів в Україну займалася воєнна розвідка, співвідношення склало 1 до 3. Сам Ткач і називає ці цифри.

Переплата за снаряди в окремих специфікаціях є звичним явищем на ринку озброєння під час воєнних дій. Чи не європейці з американцями нам розповідали, що країни НАТО фізично не встигають наростити виробництво для України? У вас дефіцит, вам потрібно терміново відвантажити снаряди, а вони є на ринку третіх країн, де працюють перекупи та мутні персонажі, й вони виставляють ціну з націнкою на форс-мажор. Це не виправдання "корупції во благо", а розуміння того, як функціонує цей ринок.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі