Від сьогодні - у НАТО новий очільник. Чого очікувати Україні?

До обрання на посаду генсека НАТО, Рютте 14 років очолював уряд Нідерландів, і показав себе діяльним прибічником України. Нині - він збирається розширити межі своєї компетенції на весь альянс і зміцнити обороноздатність континенту.

Reuters: Колишній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у вівторок обійме посаду голови НАТО. На церемонії в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі Рютте змінить на посаді генерального секретаря Єнса Столтенберга з Норвегії, який керував організацією протягом бурхливого десятиліття, відзначеного, перш за все, вторгненням Росії в Україну в 2022 році.

Офіційні особи та дипломати НАТО очікують, що Рютте збереже пріоритети Столтенберга в альянсі з 32 членів - згуртування підтримки України, спонукання країн НАТО витрачати більше на оборону та збереження участі США в європейській безпеці. Рютте, який пішов у відставку з поста прем'єрміністра Нідерландів цього року після рекордних 14 років на посаді, був рішучим прихильником України. Він також закликав європейців "перестати скиглити" про колишнього президента США Трампа і продовжити зміцнення оборони континенту.

...одним із ключових завдань Рютте буде переконати членів НАТО виділити додаткові війська, зброю та витрати для повної реалізації нових оборонних планів

Дипломати та аналітики кажуть, що одним із ключових завдань Рютте буде переконати членів НАТО виділити додаткові війська, зброю та витрати для повної реалізації нових оборонних планів. Сполучені Штати є домінуючою силою НАТО, але альянс ухвалює рішення консенсусом, тому значна частина роботи генерального секретаря також полягає в досягненні компромісів між союзниками.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі