Російська церква стрімко втрачає вплив у колишніх республіках СРСР

Кирило Гундяєв назвав російське вторгнення в Україну "священною війною". Однак мешканці колишніх республік СРСР добре бачать, що відбувається. РПЦ (ФСБ) перебуває в ситуації інституційного банкрутства?

The New York Times: Московський патріарх десятиліттями керував лояльністю православних християн у всьому колишньому Радянському Союзі. Але все змінюється. До прикладу, в березні у молдовському селі Раутелі священник приєднався до конкуруючої церковної ієрархії в сусідній Румунії, яка входить до Європейського Союзу. Розрив навколо церковної лояльності в Раутелі, селі з приблизно 4000 жителів за 50 миль від північно-східного кордону Молдови з Україною, є лише одним із багатьох, які зараз розгортаються по всій країні та в інших колишніх радянських республіках.

Війна в Україні, яку російський патріарх Кирило називає "священною війною" проти сатанізму, різко посилила цю боротьбу. Відтоді, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну у 2022 році, десятки православних священників відійшли від церкви. Війна в Україні притупила колись потужну релігійну зброю Росії, роз'єднавши православні громади в усьому світі та спровокувавши широке відступництво від Кирила.

...церква швидко втрачає підтримку, оскільки "вона сприймається в молдовському суспільстві як форпост Кремля і прихильниця російської інтервенції в Україну". Це, за його словами, спонукало більше парафіян переходити до Бессарабської митрополії...

У минулорічному листі до Кирила митрополит Володимир, голова Молдовської Православної церкви, попередив: його церква швидко втрачає підтримку, оскільки "вона сприймається в молдовському суспільстві як форпост Кремля і прихильниця російської інтервенції в Україну". Це, за його словами, спонукало більше парафіян переходити до Бессарабської митрополії, конкуруючої православної ієрархії, підпорядкованої патріарху Румунії. "Ми перебуваємо в ситуації інституційного банкрутства", - попередив він. За даними молдовських дослідників у сфері церковних питань, уже 10 відсотків православних парафій Молдови змінили своє підпорядкування, і ця тенденція зростатиме.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі