Дисидент чи імперець-шовініст? Як Путін здійснив мрію Солженіцина

Російський лібералізм закінчується там, де починається українське питання. Видатний російський дисидент Олександр Солженіцин, виявляється, мріяв відібрати в України кілька областей і Крим?

30 років тому, 27 травня 1994 року Олександр Солженіцин повернувся з Америки до Росії. Інтелігенція чекала від нього якогось дива, нібито ця "велика людина" знає, як вивести країну з кризи, стане захисником простого народу. А він закликав відібрати в України 5-6 областей.

Перед приїздом до Росії, 16 квітня 1994 Солженіцин дав програмне інтерв'ю американському Forbes, де, зокрема, говорив: "Ленін, на втіху її самолюбства, прирізав до неї кілька російських областей, які ніколи в історії не входили в Україну: східні та південні території нинішньої України. 1954-го Хрущов довільною примхою сатрапа "подарував" Україні ще й Крим".

З ідеєю відібрати в України території старець носився до самої смерті. Наприклад, у квітні 2006 року в інтерв'ю "Московским новостям" Солженіцин знову повторив: "Росія в жодній формі не сміє байдуже зрадити багатомільйонне російське населення в Україні...

З ідеєю відібрати в України території старець носився до самої смерті. Наприклад, у квітні 2006 року в інтерв'ю "Московским новостям" Солженіцин знову повторив: "Росія в жодній формі не сміє байдуже зрадити багатомільйонне російське населення в Україні, зректися нашої єдності з ним".

Ще частина політичного заповіту Солженіцина - відібрати в Казахстану його північні області. З того ж інтерв'ю Forbes у квітні 1994 року: "Уся північ і схід Казахстану насправді є частиною півдня Сибіру. Ці території переважно населені росіянами, які, як й інші етнічні меншини, що разом становлять 60% населення Казахстану, зазнають утисків зі своєю культурою і зустрічають перешкоди у діловому та особистому житті".

Текст не мій, ворожий, тому без лінка, але акценти розставлені правильно. Можна бути українського походження, сидіти разом з українцями в ГУГАГу, виводити в романах притомних українських героїв, щиро ненавидіти комунізм - і все одно залишатися великоросійським шовіністом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі