Путін поїхав на поклон до Сі. Яка мета китайського вояжу?

Самопроголошений президент Росії вирушив до Китаю. Чого він хоче - і що, зрештою, може отримати?

Розпочався візит Путіна до Китаю. Це перший офіційний візит диктатора після призначення ним самого себе на посаду президента. Чого від цього візиту хоче Путін? Давайте глянемо на склад делегації. З ним поїхали очільники нафтогазової сфери. І це не дивно. Одне з ключових завдань - нарешті запустити проєкт "Сила Сибіру 2", який має принести Китаю більше російського газу, а росіянам - гроші на війну з Україною. Це давня ідея Росії, яка, на щастя, далі розмов не просунулась. Подивимось, що буде зараз.

...банки Китаю, уникаючи санкційних ризиків, не приймають понад 80% платежів із Росії. Чи вдасться вирішити цю проблему?

Що ще? Експерти вважають, це переговори про розблокування платіжних каналів для імпортно-експортних розрахунків. Як ми памʼятаємо, США серйозно взялися за китайські та турецькі банки. І ті (о диво) швидко загнали російських покупців у безправне становище. Наразі банки Китаю, уникаючи санкційних ризиків, не приймають понад 80% платежів із Росії. Чи вдасться вирішити цю проблему? Не відомо. Думаю Китай як завжди спробує "домовитись посередині" та знайде компромісний варіант, який дозволить частково розблокувати платежі. Чому? Все просто. Китаю важливіша співпраця з ЄС та Америкою. Від Росії їм треба лише дешеві енергоносії, ліс та інші ресурси…

І щодо України. Як вже відомо, Китай наразі не збирається брати участь у Мирному саміті в Швейцарії (можливо, за місяць щось поміняється). Вони хочуть проводити у цьому питанні свою політику і навʼязати Україні мир на своїх умовах. На їхню думку, це дозволить їм стати рівноправним гравцем у трикутнику США-Європа-Китай. Саме для цього Сі Цзиньпін їздив в Європу. Саме про це Сі говорив на зустрічах з Еммануелем Макроном та Олафом Шольцем. Саме цей план, який китайці ймовірно обговорили та узгодили з лідерами ЄС, вони попросили передати українцям у Бєлграді.

Чому я так думаю? А тоді як інакше пояснити терміновий візит у Белград Дмитра Кулеби? І саме тому на фоні цих "човникових переговорів" до нас приїхав Ентоні Блінкен. Не виключено, що це узгоджене бачення від Китаю та ЄС сьогодні Сі озвучить Путлєру… Ну як озвучить… Поставить до відома і до виконання.

...цей візит набагато важливіший для Москви, аніж для Пекіна. Це зустріч сюзерена і васала, на якій останньому озвучать плани та вимоги

Хай там як, цей візит набагато важливіший для Москви, аніж для Пекіна. Це зустріч сюзерена і васала, на якій останньому озвучать плани та вимоги. В принципі, так завжди і було в історії московського царства. Вони завжди були васалами східних правителів. А що має робити Україна? А нам своє робити. Нищити ворога та підтримувати ЗСУ.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі