Естонія готова ввести свій контингент на підмогу ЗСУ

На відміну від Франції, Естонія не ставить жодних умов для надання військової допомоги. В чому вона полягатиме?

Естонія обговорює з Україною направлення військового контингенту на допомогу ЗСУ. Про це заявив радник президента Естонії з національної безпеки Мадіс Ролл - і це була перша така заява з боку високопоставленого чиновника країни-члена НАТО. Доти про таку можливість говорив президент Франції Еммануель Макрон, однак вона не обговорювалася на рівні політичного керівництва. За словами Мадіса Ролла, естонський контингент може бути задіяний для медичної допомоги, логістики та протиповітряної оборони українських земель.

Нагадаємо - заява Макрона прозвучала на другу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну і містила кілька умов: президент Франції наголошував, що його військовий контингент може потрапити в Україну за безпосередньої загрози суверенітету держави з боку військ окупантів та на прохання про введення військ - з боку українського уряду.

Заява Талліна має трохи інше спрямування. Йдеться не про загрозу суверенітету України, а про вивільнення резервів самих українських військ, щоб зміцнити наші позиції на лінії зіткнення. Імовірно, заява Макрона мала на меті насамперед створити проблему стратегічної невизначеності для Путіна і примусити його замислюватися над кожним наступним кроком. Рік тому про такі пропозиції з боку країн-членів Альянсу годі було і мріяти. Однак зараз, коли загроза для всієї Європи стає дедалі очевиднішою - про можливість ескалації замислюється не лише Путін, який весь час підвищує ставки. Тепер у цю гру з ескалацією починають грати з обох боків конфлікту.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі