Росіяни запускають дрони біля реакторів ЗАЕС. А що МАГАТЕ?

Інспектори МАГАТЕ не мають доступу до всіх приміщень Запорізької АЕС. Звітують: поблизу реакторного блоку розгорнуто тренувальну базу операторів дронів, чутно вибухи. Ядерна безпека?

Повідомлення МАГАТЕ від 9 травня 2024.

"...Протягом останнього тижня група експертів МАГАТЕ, яка перебуває на ЗАЕС, майже щодня чула військові дії, включаючи артилерійські та ракетні обстріли на деякій відстані від станції, а також стрілянину зі стрілецької зброї як поблизу, так і за межами майданчика.

Вчора експерти МАГАТЕ повідомили, що була оголошена повітряна тривога з обмеженням пересування за межами будівель приблизно на 90 хвилин, що, за інформацією ЗАЕС, було пов'язано з присутністю безпілотників в районі ставка-охолоджувача. Експерти не чули жодного вибуху під час обмеження пересування. Раніше сьогодні пролунав ще один сигнал повітряної тривоги, який знову обмежив зовнішнє пересування і призвів до того, що запланований обхід командою периметра майданчика був відкладений.

МАГАТЕ також відомо про повідомлення про те, що поблизу реакторного блоку №6 ЗАЕС та її навчального центру розгорнуто навчальну базу для операторів безпілотників, а також пускові майданчики для дронів

Постійна небезпека, що загрожує найбільшій в Європі атомній електростанції (АЕС), була підкреслена на початку минулого місяця, коли об'єкт став мішенню для кількох ударів безпілотників. Як було заявлено минулого тижня, МАГАТЕ також відомо про повідомлення про те, що поблизу реакторного блоку №6 ЗАЕС та її навчального центру розгорнуто навчальну базу для операторів безпілотників, а також пускові майданчики для дронів. Експерти МАГАТЕ не бачили жодних доказів запуску безпілотників або наявності тренувальної бази чи стартових майданчиків в межах периметру майданчика, але запросили доступ на дах сусідньої лабораторної будівлі. ЗАЕС поінформувала групу МАГАТЕ, що запит перебуває на розгляді.

Щодо кадрової ситуації на станції, ЗАЕС поінформувала команду МАГАТЕ, що наразі на станції працює близько 5 000 співробітників, що є збільшенням у порівнянні з минулим роком, але все ще значно менше, ніж було до конфлікту. Як повідомлялося раніше, ЗАЕС поінформувала МАГАТЕ, що номінальна чисельність персоналу атомних електростанцій (АЕС), що експлуатуються Росатомом, значно нижча, ніж відповідна чисельність персоналу в Україні. На станції заявили, що продовжують наймати персонал і наразі мають 800 відкритих вакансій. Тим не менш, ЗАЕС заявила, що набрала достатньо кваліфікованого персоналу, включаючи необхідну кількість уповноважених операторів для головних блочних щитів управління, для поточного стану зупинки енергоблоків.

...експертам МАГАТЕ продовжують перешкоджати у вільному спілкуванні з персоналом головного щита управління...

Однак експертам МАГАТЕ продовжують перешкоджати у вільному спілкуванні з персоналом головного щита управління, що впливає на здатність Агентства провести незалежну оцінку знань і досвіду цього персоналу, які є важливими для підтримки ядерної безпеки на ЗАЕС."

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі