Болгарія повертає собі газову та атомну незалежність від Росії

Кремль стрімко втрачає економічний та політичний вплив у Болгарії, під ударом опинилися компанії-гіганти "Лукойл" та Росатом". Хто наступний?

The New York Times: Протягом 25 років російська нафта, яку отримували нафтові термінали, розташовані вздовж узбережжя Болгарії, живила розгалужену мережу економічного та політичного впливу Кремля на країну. Скільки нафти надходило на термінал для використання сусіднім російським нафтопереробним заводом, знали лише росіяни: вони контролювали пірси, лічильники, які реєстрували обсяги доставки, і сили безпеки, які охороняли огорожі по периметру.

...протягом останніх місяців Росія поступово втрачає контроль над Росенецьким нафтовим терміналом поблизу чорноморського портового міста Бургас. Болгарія повернула собі контроль над пірсами та планує перебрати управління нафтопереробним заводом у його російського власника Лукойл...

Однак протягом останніх місяців Росія поступово втрачає контроль над Росенецьким нафтовим терміналом поблизу чорноморського портового міста Бургас. Болгарія повернула собі контроль над пірсами та планує перебрати управління нафтопереробним заводом у його російського власника "Лукойл", якщо той відмовиться переробляти неросійську нафту. У січні Болгарія припинила поставки російської нафти.

Дедалі більша втрата Росією контролю над об'єктом свідчить про небажані для Москви наслідки її вторгнення в Україну. Також залежна від Росії приблизно на 95% в постачанні природного газу до війни, Болгарія зараз не імпортує російський газ. Країна також відмовилась від "Росатому", російської атомної енергетичної компанії та давнього партнера, на користь американської Westinghouse для її постачання ядерного палива та будівництва нових реакторів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі