Особливості національної корупції: приховані ціни, відкриті адреси

Здавалося б, під час війни соромно красти на оборонці. Але ж ні! Секретними є лише прайси завищених ціни, а от адреси виробників - ні. Летіть, бомбіть?

Бодрий ранок, хунта! Я вирішив зазирнути у закупівлі будматеріалів для оборонних споруд. І відразу "здивувався" (я обіцяв менше матюкатись) многообразію людської діяльності на харківському прикладі - дивіться у репості, як замовник однією рукою замалював комерційну ціну будівельного дроту, а другою відкрив точну адресу виробника дроту.

Але насправді далеко не всі замовники приховують ціни. Після харків'ян я б не здивувався, якби чернігівські військові закрили дані про свою закупівлю колючого дроту на 677 млн грн. Але ні. Вони відкрили дані про відкриті торги, на яких замовили "єгозу" по 250 гривень за метр. При цьому завод виграв торги навіть у тюремників, які продають вироби зеків. Зрозуміло, що це досить низька ціна (і адреса заводу у договорі замазюкана).

Я знайшов у "Прозорро" набагато дорожчу - по 380 гривень за метр. Її замовила Донецька ОДА. Але якщо чесно, я не став роздувати вселенську зраду попри таку разючу різницю в ціні. Бо донеччани замовили у посередника, який цілком очевидно включає "копитні" у прайс. І доставка на фронт може бути дещо дорожчою. І точно є вищою якість цинкування дроту для донеччан (це вказано у документах).

Але звісно, що різниця між 380 і 250 гривнями за метр - все рівно дуже велика. Тому сприйміть наше повідомлення як нагадування про те, що війна виправдовує не всі розміри маржі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі