Столтенберг відвідав Кавказ: Кремль на грані істерики

Генсек НАТО відвідав Грузію, Вірменію та Азербайджан: гряде переділ сфер впливу?

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков з очевидним роздратуванням відгукнувся на візит генсека НАТО Єнса Столтенберга до Грузії, Азербайджану та Вірменії. За його словами, намагання НАТО розширити свої сфери впливу не додасть стабільності ситуації на Кавказі. Звісно, ми знаємо, яка країна зазвичай слугує головним фактором дестабілізації в будь-якому регіоні. У 2008 Росія фактично загарбала Південну Осетію у Грузії - і відтоді тут зберігається серйозний фактор нестабільності. Росія також була третьою стороною у мирній угоді під час карабахського конфлікту між Азербайджаном і Вірменією. Однак - її миротворці пальцем об палець не вдарили, щоб зберегти мир.

Грузія намагається тримати хиткий баланс між лояльністю її влади до Росії та євроінтеграційними прагненнями свого народу. До того ж, Тут не можуть не розуміти, що лише членство у Північно-атлантичному союзі забезпечить їй цілісність. Азербайджан теж має тісні зв'язки з Росією, однак і тяжіє до дружби з Туреччиною, одним із вагомих членів НАТО. І тут Азербайджану рано чи пізно доведеться обирати, хто з союзників сильніший.

Вірменія - має складну історію відносин з Росією, особливо після оголошення країною про припинення свого членства в ОДКБ. Організація договору про колективну безпеку - це ганебна спілка, головним завданням якої було тримати всіх країн-членів у підпорядкуванні Росії. Час перейменованих радянських республік минув - усі, навіть найвідданіші раніше сателіти Кремля після повномасштабної агресії Росії в Україну зрозуміли: безпеки з таким сусідом не було й не буде. І зберегти власну цілісність та незалежність вони можуть лише під надійною парасолькою НАТО.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі