Смерть як ключова метафора "русского міра"

Майже 200 років тому українець Гоголь розкрив головну таємницю "загадкової російської душі" і росіян загалом

Думаю, "Мертві душі" лишається однією з головних метафор, які описують "русскій мір". Євген Маланюк мав рацію, коли побачив у Миколи Гоголя саме цю тему та її ключовий вплив на подальшу російську культуру. Коли я бачу всілякі звернення Путіна до всяких "федеральних зборів", я бачу в "аудиторії" мертві душі, оболонки без серцевини, автомати без облич. Саме вони там роблять кар'єру та проповзають на саму гору. Бо смерть має бути нагорі ієрархії. Але відмінність Гоголя від, наприклад, Достоєвського і сучасної чорнухи росліту, кардинальна: в тому, в чому Гоголь вбачав хворобу і чому він ставив діагноз - Достоєвський і компанія побачили спасіння Росії, її винятковість і "умомросіюнепонять".

Смерть як мертві душі, як одиниці людської реальності, які щось говорять і приймають рішення; як механізація, як імітація, як порожність, як сліпа готовність коритися...

А Гоголь зрозумів ключову річ: смерть теж хоче жити. Смерть хоче мати свій Lebensraum. Вона бореться за свою територію. І задля того вона вплітається в життя, щоб знищити його зсередини. Гоголівські "російські" твори - про те, як смерть стає повноцінним суб'єктом у житті. Смерть як мертві душі, як одиниці людської реальності, які щось говорять і приймають рішення; як механізація, як імітація, як порожність, як сліпа готовність коритися і т.д.

...Гоголь також показав, як це не парадоксально, життєву силу цієї смерті. Її силу в боротьбі за виживання. І головну річ: у боротьбі за виживання смерть може бути сильнішою за саме життя. Імітація життя може бути сильнішою за саме життя. І це головний жах, який він помітив і який він описав

Але Гоголь також показав, як це не парадоксально, життєву силу цієї смерті. Її силу в боротьбі за виживання. І головну річ: у боротьбі за виживання смерть може бути сильнішою за саме життя. Імітація життя може бути сильнішою за саме життя. І це головний жах, який він помітив і який він описав. Можливо, тому, що надто добре його знав. Рускій мір - це про те, що смерть відчайдушно хоче жити. І через те хоче витіснити з життя саме життя. Ми бачимо сьогодні досить наочну ілюстрацію того старого діагнозу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі